Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka z masłem orzechowym

Te ciasteczka to mój osobisty faworyt. Przede wszystkim zawierają sporą ilość masła orzechowego, które uwielbiam.  Po drugie są wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu. Świetnie smakują nawet bez polewy, ale to właśnie ona wynosi je na kolejny poziom.

Jeżeli do tej pory jeszcze nie próbowaliście czekolady z dodatkiem soli, koniecznie postarajcie się nadrobić zaległości. Wiem, że początkowo może wydać się to dziwne, ale zaufajcie mi. Wbrew pozorom wcale nie jest to nowy wymysł, a soli do czekolady dodawano jeszcze przed sprowadzeniem jej do Europy. W końcu ludzie, którzy „wymyślili” czekoladę, nie mogą się mylić. Sól świetnie podbija i podkreśla smak czekolady.

Jeśli do tego zostawienia dodacie jeszcze orzeszki, otrzymacie naprawdę niebiański deser.

Przepis na ciasteczka z masłem orzechowym

Składniki na ciasteczka z masłem orzechowym

  • 300 g gładkiego masła orzechowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 60 g miękkiego masła
  • 150 g brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Dodatkowo:

  • 90 g gorzkiej czekolady
  • Łyżeczka masła
  • 30 g orzeszków ziemnych
  • Grubo mielona sól (opcjonalnie)

Jak zrobić ciasteczka z masłem orzechowym

Zanim zaczniesz robić ciasteczka, upewnij się, że wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej.

Rozpocznij od utarcia w mikserze masła, cukru, pasty waniliowej oraz masła orzechowego na puszystą masę. Następnie, nie przerywając miksowania, zacznij dodawać jajka. Ucieraj całość do momentu uzyskania jednolitej masy.

Mąkę oraz sodę oczyszczoną przesiej przez sitko, a następnie zacznij dodawaj je do masy  maślano-orzechowej. Szybko zmiksuj, tak aby składniki tylko się połączyły.

Ciasteczka z masłem orzechowym

Płaską blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, w kilkucentymetrowych odstępach wykładaj na nią nieduże, czubate porcje ciasta. Jeśli chcesz ułatwić sobie zadanie, możesz uformować z ciasta kulki, które delikatnie rozpłaszczysz. Na wierzchu każdego ciasta zrób wzorek kratki przy pomocy widelca.

Piecz ciasteczka z masłem orzechowym w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut. Powinny się zezłocić. Następnie odstaw je do wystudzenia.

W szklanej lub metalowej miseczce umieść pokrojoną drobno czekoladę oraz masło. Miseczkę umieść nad garnkiem z gotującą się wodą i poczekaj aż całość się rozpuści. Wymieszaj powstałą w ten sposób polewę, a następnie maczaj w niej ciasteczka. Zanim czekolada wystygnie, posyp ją pokruszonymi orzeszkami oraz niedużą ilością soli.

Zobacz też inne przepisy na ciasteczka:

Zobacz ostatnie przepisy:



KOMENTARZE