Koreczki pszczółki

Koreczki pszczółki

Prosty przepis na koreczki pszczółki, które dobrze sprawdzą się nie tylko na przyjęciu dla dzieci.

Koreczki to fantastyczna przekąska, która sprawdzi się niemal na każdej imprezie. Te, które pokazuję wam dzisiaj idealnie nadają się na przyjęcia dla dzieci, chociaż jestem przekonana, że spodobają się także dorosłym.

Są bardzo smaczne i wbrew pozorom wcale nie są pracochłonne (zwłaszcza, jeśli znajdziecie sobie parę rąk do pomocy)! Najtrudniejszym zadaniem jest znalezienie odpowiedniej wielkości wykrawacza, który będzie miał podobną średnicę co oliwki. Jeżeli to wam się uda, reszta pójdzie jak z płatka.

Koreczki pszczółki możecie przygotować ze sporym wyprzedzeniem – nawet dzień przed przyjęciem. Będą smakować równie dobrze, co tuż po zrobieniu.

Przepis na koreczki pszczółki

Składniki na koreczki pszczółki

  • kawałek żółtego sera (około 50 g) dobrze nada się np. cheddar, bursztyn lub gouda
  • czarne oliwki bez pestek(ok. 40 g)
  • wykałaczki
  • wykrawacz do sera

Jak zrobić koreczki pszczółki

Oliwki oraz ser pokrój na plasterki o zbliżonej grubości. Z plastrów sera wykrój niewielkie kółeczka o średnicy oliwek. Jeśli nie posiadasz specjalnego wykrawacza, możesz z powodzeniem posłużyć się np. niewielką zakrętką lub zatyczką. W moim przypadku bardzo dobrze sprawdziła się zakrętka szminki.

Następnie nabijaj na wykałaczki kolejno plasterki 0liwek i sera, tak aby utworzyły pszczeli wzorek. U samej góry powinna znaleźć się końcówka oliwki.

Koreczki możesz przygotować z wyprzedzeniem. Spokojnie wytrzymają noc w lodówce. W takim wypadku warto je przykryć folią spożywczą, aby nie obsychały.

Zobacz też inne przepisy na imprezowe przekąski:

> Koreczki z szynką

> Pieczony camembert

> Śledzie w śmietanie

> Hummus z kolendrą

> Paszteciki z grzybami

> Trufle z grzańcem



KOMENTARZE