Babeczki marchewkowe z kremem marcepanowym
Oto bez wątpienia jeden z moich ulubionych wypieków. Proste i pyszne babeczki marchewkowe idealnie sprawdzą się zarówno jako szybki dodatek do kawy, jak i alternatywa dla różnego rodzaju ciast nawet na większych przyjęciach. Smakują zarówno dzieciom i dorosłym, a ich przygotowanie to bajecznie proste zadanie, z którym poradzą sobie nawet mało doświadczeni kucharze.
Jak zrobić babeczki marchewkowe bez cukru?
Wbrew pozorom, desery wcale nie muszą zawierać w sobie mnóstwa cukru. W przypadku babeczek marchewkowych, możesz zdać się na naturalną słodycz tych warzyw. Dodatkowo, możesz wzmocnić ją nieco używając miodu lub innego zamiennika cukru. Doskonale sprawdzi się w tej roli także melasa lub ksylitol – w zależności od tego co preferujesz i co akurat znajduje się w twojej kuchni.
Co zrobić, aby babeczki marchewkowe nie były suche?
Aby babeczki nie były suche, najważniejszym jest pilnowanie czasu pieczenia – zbyt krótki sprawi, że będą surowe wewnątrz, ale z kolei trzymanie ich w piekarniku zbyt długo, mocno je wysuszy i sprawi, że będą się kruszyć. Jednym z najlepszych sposobów na idealne babeczki, jest dodanie do masy warzyw (a w tym wypadku marchewki). Ich naturalna wilgoć przeniknie do ciasta i nada mu wyjątkowej konsystencji.
Czym udekorować babeczki marchewkowe?
W przypadku dekorowania babeczek mamy ogromne pole do popisu. Tak naprawdę niewiele trzeba, aby zamienić je w małe dzieło sztuki. Poniżej przedstawiam wam przepis na babeczki marchewkowe z kremem marcepanowym, który idealnie sprawdza się w okresie jesienno-zimowym, a zwłaszcza w czasie świąt bożego narodzenia. Możecie również zdecydować się na prostszy krem waniliowy lub śmietankowy.
Jeśli jednak nie masz ochoty na krem, możesz postawić na najprostszą dekorację z cukru pudru lub roztopionej czekolady. Gwarantuję, że będą równie pyszne.
Czy babeczki marchewkowe można mrozić?
Mam dobrą wiadomość dla wszystkich, którzy lubią robić zapasy: babeczki z poniższego przepisu doskonale znoszą mrożenie. Właśnie dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ich większą porcję, zamrozić, a następnie wyjmować z lodówki dokładnie tyle ile potrzebujemy.
Ważnym jest, aby nie mrozić ich z kremem, bo ten może się rozwarstwić i stracić swoją konsystencję. Trzeba go przygotowywać w ostatnim momencie. Pamiętaj również, że babeczki najlepiej jest wstępnie zamrozić na tacy, a dopiero później przełożyć do pojemnika lub worka. W ten sposób nie skleją się ze sobą.
Przepis na babeczki marchewkowe
Składniki na babeczki marchewkowe
Na ok. 12 sztuk
Babeczki:
- 2 szklanki startej marchwi (ok 4-5 sztuk)
- duża garść orzechów włoskich
- 250 g mąki pszennej
- 190 ml oleju
- 3 jajka
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g brązowego cukru
- 1 łyżka pasty waniliowej
- płaska łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
Krem marcepanowy:
- 150 g mascarpone
- 150 g marcepanu
- 200 g śmietanki 30%
- parę kropli aromatu migdałowego (opcjonalnie)
Jak zrobić babeczki marchewkowe
Rozpocznij od przygotowania ciasta na babeczki. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj obrane marchewki. Orzechy z grubsza posiekaj.
Do dużej miski przesiej przez sitko mąkę. Dodaj do niej pozostałe suche składniki, czyli przyprawy, proszek do pieczenia oraz sodę. Dokładnie wymieszaj.
W osobnym naczyniu wymieszaj pozostałe składniki na babeczki. Następnie dodaj je razem z marchewką i orzechami do mąki z przyprawami. Całość wymieszaj dokładnie, tak aby powstała gęsta masa bez grudek.
Foremkę do babeczek wyłóż papilotkami. Do każdej z nich wlej porcję masy, tak aby wypełniła ją do nieco powyżej 3/4 wysokości. Wstaw babeczki marchewkowe do do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 25 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu, odstaw je do ostudzenia.
Kiedy babeczki stygną, przygotuj krem do ich dekoracji. Marcepan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a następnie zmiksuj go z mascarpone i aromatem migdałowym, tak aby powstała jednolita masa. W osobnej misce ubij na sztywno schłodzoną śmietankę. Następnie zacznij dodawać do niej partiami masę marcepanową i dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowany krem marcepanowy przełóż do rękawa cukierniczego i schłódź w lodówce przez około 30 minut. Następnie udekoruj niż każdą z babeczek. Do dekoracji możesz również użyć posypek cukrowych.