Babeczki marchewkowe z kremem marcepanowym

Babeczki marchewkowe z kremem marcepanowym

Oto bez wątpienia jeden z moich ulubionych wypieków. Proste i pyszne babeczki marchewkowe idealnie sprawdzą się zarówno jako szybki dodatek do kawy, jak i alternatywa dla różnego rodzaju ciast nawet na większych przyjęciach. Smakują zarówno dzieciom i dorosłym, a ich przygotowanie to bajecznie proste zadanie, z którym poradzą sobie nawet mało doświadczeni kucharze.

Jak zrobić babeczki marchewkowe bez cukru?

Wbrew pozorom, desery wcale nie muszą zawierać w sobie mnóstwa cukru. W przypadku babeczek marchewkowych, możesz zdać się na naturalną słodycz tych warzyw. Dodatkowo, możesz wzmocnić ją nieco używając miodu lub innego zamiennika cukru. Doskonale sprawdzi się w tej roli także melasa lub ksylitol – w zależności od tego co preferujesz i co akurat znajduje się w twojej kuchni.

Co zrobić, aby babeczki marchewkowe nie były suche?

Aby babeczki nie były suche, najważniejszym jest pilnowanie czasu pieczenia – zbyt krótki sprawi, że będą surowe wewnątrz, ale z kolei trzymanie ich w piekarniku zbyt długo, mocno je wysuszy i sprawi, że będą się kruszyć. Jednym z najlepszych sposobów na idealne babeczki, jest dodanie do masy warzyw (a w tym wypadku marchewki). Ich naturalna wilgoć przeniknie do ciasta i nada mu wyjątkowej konsystencji.

Czym udekorować babeczki marchewkowe?

W przypadku dekorowania babeczek mamy ogromne pole do popisu. Tak naprawdę niewiele trzeba, aby zamienić je w małe dzieło sztuki. Poniżej przedstawiam wam przepis na babeczki marchewkowe z kremem marcepanowym, który idealnie sprawdza się w okresie jesienno-zimowym, a zwłaszcza w czasie świąt bożego narodzenia. Możecie również zdecydować się na prostszy krem waniliowy lub śmietankowy.

Jeśli jednak nie masz ochoty na krem, możesz postawić na najprostszą dekorację z cukru pudru lub roztopionej czekolady. Gwarantuję, że będą równie pyszne.

Czy babeczki marchewkowe można mrozić?

Mam dobrą wiadomość dla wszystkich, którzy lubią robić zapasy: babeczki z poniższego przepisu doskonale znoszą mrożenie. Właśnie dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ich większą porcję, zamrozić, a następnie wyjmować z lodówki dokładnie tyle ile potrzebujemy.

Ważnym jest, aby nie mrozić ich z kremem, bo ten może się rozwarstwić i stracić swoją konsystencję. Trzeba go przygotowywać w ostatnim momencie. Pamiętaj również, że babeczki najlepiej jest wstępnie zamrozić na tacy, a dopiero później przełożyć do pojemnika lub worka. W ten sposób nie skleją się ze sobą.

babeczki marchewkowe
Babeczki marchewkowe

Przepis na babeczki marchewkowe

Składniki na babeczki marchewkowe

Na ok. 12 sztuk

Babeczki:

  • 2 szklanki startej marchwi (ok 4-5 sztuk)
  • duża garść orzechów włoskich
  • 250 g mąki pszennej
  • 190 ml oleju
  • 3 jajka
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g brązowego cukru
  • 1 łyżka pasty waniliowej
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków

Krem marcepanowy:

  • 150 g mascarpone
  • 150 g marcepanu
  • 200 g śmietanki 30%
  • parę kropli aromatu migdałowego (opcjonalnie)

Jak zrobić babeczki marchewkowe

Rozpocznij od przygotowania ciasta na babeczki. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj obrane marchewki. Orzechy z grubsza posiekaj.

Do dużej miski przesiej przez sitko mąkę. Dodaj do niej pozostałe suche składniki, czyli przyprawy, proszek do pieczenia oraz sodę. Dokładnie wymieszaj.

W osobnym naczyniu wymieszaj pozostałe składniki na babeczki. Następnie dodaj je razem z marchewką i orzechami do mąki z przyprawami. Całość wymieszaj dokładnie, tak aby powstała gęsta masa bez grudek.

Foremkę do babeczek wyłóż papilotkami. Do każdej z nich wlej porcję masy, tak aby wypełniła ją do nieco powyżej 3/4 wysokości. Wstaw babeczki marchewkowe do do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 25 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu, odstaw je do ostudzenia.

Kiedy babeczki stygną, przygotuj krem do ich dekoracji. Marcepan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a następnie zmiksuj go z mascarpone i aromatem migdałowym, tak aby powstała jednolita masa. W osobnej misce ubij na sztywno schłodzoną śmietankę. Następnie zacznij dodawać do niej partiami masę marcepanową i dokładnie wymieszaj.

Tak przygotowany krem marcepanowy przełóż do rękawa cukierniczego i schłódź w lodówce przez około 30 minut. Następnie udekoruj niż każdą z babeczek. Do dekoracji możesz również użyć posypek cukrowych.

Zobacz też inne przepisy na ciasta

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE