Mini tarty pomarańczowe

Mini tarty pomarańczowe

Trzeba zrobić ciasto. A najlepiej kilka małych, żeby każdy w pracy dostał swój kawałek. Ciasto? A może tarta? Tarta lepsza, bo gdzieś w szufladzie ukryły się małe foremki, które impulsywnie kupiłam bardzo dawno temu i zapomniałam, że istnieją. A smak? Czekolada odpada, ale za to może kokos? Pomarańcze lepsze. Dobrze, a więc mini tarta z pomarańczami. Da się zrobić. Zaczynamy!

Przepis na mini tarty pomarańczowe

Składniki na mini tarty pomarańczowe:

Kruche ciasto:

  • 130 gramów masła
  • 200 gramów mąki pszennej
  • Dwie łyżki mleka
  • Jedna żółtko.

Krem pomarańczowy:

  • Trzy jajka
  • 120 mililitrów śmietanki 30%
  • 100 gramów masła
  • 200 mililitrów soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
  • Skórka starta z jednej pomarańczy
  • 70 gramów drobnego cukru.

Dodatkowo:

  • Jedna pomarańcza
  • Dwie łyżki cukru.

Jak zrobić mini tarty pomarańczowe?

Rozpocznij od przygotowania kruchego ciasta. Miękkie masło zmiksuj w blenderze razem z mąką, do momentu uzyskania masy o konsystencji wilgotnego piasku. Dodaj żółtko i mleko. Ponownie zmiksuj, a następnie szybko zagnieć jednolitą kulkę.

Odstaw do lodówki na około pół godziny. Następnie rozwałkuj ciasto na ok. pół centymetra grubości. Dokładnie wyklej ciastem małe foremki do tart (możesz też przygotować jedną dużą tartę). Przykryj ciasto papierem do pieczenia i obciąż ciasto ceramicznymi kulkami, ryżem lub grochem. Tak przygotowane foremki włóż do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piecz przez przez ok. 15-20 minut – ciasto nie ma się upiec, tylko lekko ściąć.

W międzyczasie przygotuj krem. W tym celu wystarczy rozpuścić w garnuszku masło, a następnie dokładnie wymieszać je z pozostałymi składnikami kremu.

Wyjmij ciasto z piekarnika, zdejmij papier do pieczenia oraz to, czym go obciążałeś. Wylej masę pomarańczową na ciasto, tak aby wypełniła foremkę niemal po brzegi. Na środku każdej z foremek ułóż cienki plasterek i delikatnie oprósz go cukrem.

Na koniec piecz w 180 stopniach przez ok. 30 minut, a następnie schładzaj przez ok. 2-3 godziny.

Zobacz inne przepisy na desery:

Zobacz ostatnie przepisy:



KOMENTARZE