Domowe lody śmietankowe z różaną posypką

Przepis na domowe lody śmietankowe
Składniki na domowe lody śmietankowe
- 250 ml mleka (3,2%)
- 500 ml śmietanki 36%
- 150 ml śmietany 18%
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 5 żółtek
- Posypka : cukier różany z tego przepisu
Jak zrobić domowe lody śmietankowe
Z żółtek i cukru przygotuj szybki kogel mogel – ubij je przy pomocy miksera do momentu uzyskania jasnej, bardzo puszystej masy.
Do niedużego garnka wlej mleko, śmietankę oraz pastę waniliową. Mieszaj cały czas przy pomocy trzepaczki i doprowadź do wrzenia. Połowę tej mieszanki dodaj do kogla mogla i szybko zmiksuj całość, aby uzyskać jednolitą mieszankę.
Masę jajeczną dodaj do pozostałego mleka i śmietanki. Całość zacznij podgrzewać na bardzo małym ogniu, tak aby sos delikatnie zgęstniał – uważaj, aby nie doprowadzić jej do wrzenia, bo żółtka się zetną. Masę odstaw do wystudzenia.
Do chłodnego kremu dodaj śmietanę 18%, dokładnie wymieszaj, a następnie masę przełóż do pojemnika i włóż do zamrażarki. Przez pierwsze 3 godziny zamrażania miksuj lody co godzinę, dzięki czemu będą lżejsze, bardziej puszyste i nie wytworzą się w nich kryształki lodu.