Huevos rancheros – meksykańske śniadanie
Huevos rancheros (jajka ranczera) to nie byle jakie śniadanie, bo to śniadanie meksykańskiego farmera, co oznacza, że średnio głodnej kobitce wystarczą też jako obiad
Potrzebujemy (4 porcje)
- 4 tortille (przepis znajdziecie tutaj)
- 4 jajka
- posiekana kolendra
- 4 łyżeczki śmietany lub jogurtu naturalnego
Sos
- pół puszki czerwonej fasoli
- pół puszki kukurydzy
- 2 pomidory
- 3 łyżki pasty pomidorowej
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- szczypta chilli w płatkach
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki kakao
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- sok z połówki limonki
Rozpocznijcie od przygotowania sosu: na patelni zrumieńcie cebulę. Dodajcie kumin, kakao, oregano i chilli. Smażcie ok. pół minuty, aby przyprawy puściłu aromat. Dodajcie czosnek, posiekane pomidory, fasolę i kukurydzę – gotujcie aż pomidory się rozpadną. Wtedy możecie dodać pastę pomidorową. Jeśli sos będzie zbyt gęsty możecie dolać trochę wody. Posólcie do smaku oraz dodajcie sok z limonki.
Tortille podgrzejcie na patelni lub w piekarniku. Na każdą z nich wyłóżcie porcję sosu. Posadźcie jajko i przełóżcie na sos (inny przepis mówi, by wbić je na sos i gotować je do momentu aż białka się zetną).
Obficie posypujemy kolendrą. Dodajemy po łyżeczce śmietany lub jogurtu naturalnego. Możecie też posypać je startym serem. Podaje się je również z pokrojonym awokado lub guacamole.