Jajka zapiekane w bułce

Jajka zapiekane w bułce

Czy pierwszy widoczny szron może być uznany za pierwszy śnieg? Ja jestem w stanie to podciągnąć. Ponadto jeszcze tylko jedno popołudniowe kolokwium i zaczynam święta. Z tej okazji, a przede wszystkim z okazji nie pójścia na poranny wykład można zdecydować się na śniadanie weekendowe, zajmujące więcej czasu, ale też sprawiające więcej przyjemności. Nie pozostaje nic więcej, tylko przejść do przepisu!

Przepis na jajka zapiekane w bułce

Składniki na jajka zapiekane w bułce:

  • 2 bułki
  • 2 jajka
  • Jedna, mała cebula
  • 3 średniej wielkości pieczarki
  • 4 plasterki szynki
  • 30 gramów fety
  • Sól
  • Pieprz
  • Szczypiorek do dekoracji.

Jak zrobić jajka zapiekane w bułce?

Najpierw przygotowujemy bułki: odcinamy „kapelusz” i delikatnie wydrążamy środek tak, aby powstała nam miseczka. Następnie zajmujemy się farszem: podsmażamy razem drobno pokrojone w kostkę: cebulę, szynkę i pieczarki. Smażone składniki możemy też podlać trochę wodą – dzięki temu zrobi nam się delikatny sos, a pieczarki szybciej zmiękną. Ważne żeby nie było go zbyt wiele, bo wtedy przesiąknie nam dno bułek. Farsz przekładamy do bułek, zostawiając trochę miejsca.

A teraz gwiazda poranka, czyli jajko wbite do bułki. U mnie trafiło się akurat takie z podwójnym żółtkiem:) Posypujemy solą, pieprzem i szczypiorkiem. Zapiekamy w 200 stopniach Celsjusza, aż nasze jajka się zetną.  Następnie posypałam jeszcze wierzch bułki pokruszonym serem fetą i znów na chwilkę włożyłam je do piekarnika. A przed samym podaniem jeszcze raz posypałam szczypiorkiem.

Zdjęcie przedstawia jajka jeszcze przed zapieczeniem. Wszystko przez to, że właśnie się zrobiły, a ja pędzę się nimi jeszcze trochę najeść i uciekam do całkiem normalnego życia.

Zobacz też inne przepisy na śniadania:

Zobacz najnowsze przepisy:



KOMENTARZE