Pasta ze słonecznika na kanapki

Pasta ze słonecznika na kanapki

Pasta ze słonecznika to moje najnowsze, kulinarne odkrycie. Szkoda, że odkryłam ją tak późno.

Kiedy goście odwiedzający moje mieszkanie, napotykają na regały z książkami kucharskimi, często zadają mi to samo pytanie: – Po co ci ich aż tyle? No cóż. Przede wszystkim to taki mój mały (a może już nawet nie taki mały) nałóg. No ale o tym nie powiem głośno.

Zwykle na tak postawione pytanie opowiadam coś o potrzebie kolekcjonowania i rzucam kilka zdań o różnorodności kuchni, a następnie opowiadam historię podobną do tej, która przytrafiła mi się także w przypadku przepisu, którym dzielę się dzisiaj z wami.

Książka Mariety Mareckiej „ABC Gotowania” trafiła w  moje ręce bardzo przypadkowo. Szczerze mówiąc nie sądziłam, że odnajdę tam przepisy, których nie widziałabym już w programie Mariety lub w innych zakątkach internetu.

Tym bardziej, że już sam tytuł sugerował, że miały się tam znaleźć takie bardzo podstawowe przepisy. Tymczasem trafiłam tam na sporo ciekawych, nieoczywistych i wyjątkowo łatwych przepisów, które natychmiast wskoczyły na moją listę „do zrobienia”. Wśród nich znalazła się również pasta ze słonecznika, na którą przepis prezentuję wam poniżej. Oczywiście, musiałam dodać coś od siebie, ale wiem już, że pasta ta w różnych wariantach będzie często powracać na mój stół.

Właśnie dlatego nałogowo zbieram książki kucharskie. W każdej z nich czi się przynajmniej kilka takich cudownych perełek na najróżniejsze okazje. I chociażby z tego powodu warto mieć kilka książek kulinarnych na półce. Tylko uważajcie, bo z doświadczenia wiem, że bardzo szybko może się to przerodzić w jednostkę chorobową ;)

Pasta ze słonecznika – przepis

Pasta ze słonecznika – składniki

  • 200 g pestek słonecznika
  • 3-4 suszone pomidory
  • garść natki pietruszki
  • pół garści listków mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki wody
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Pasta ze słonecznika – jak zrobić

Wieczorem zalej pestki słonecznika wodą, tak aby je całkowicie przykryła. Pozostaw na minimum kilka godzin, aby słonecznik nasiąknął.

Rankiem przepłucz pestki słonecznika i odcedź na gęstym sitku. Następnie przełóż słonecznik do blendera. Dodaj do niego natkę pietruszki, suszone pomidory, czosnek, miętę, sok z cytryny, 3 łyżki wody oraz przyprawy. Miksuj do momentu uzyskania satysfakcjonującej cię konsystencji – ja wolę ją w wersji z większymi kawałkami, ale możesz ją zmiksować całkowicie na gładko.

Pastę możesz trzymać w słoiczku w lodówce przez ok. 2-3 dni.

Zobacz też inne przepisy na pasty kanapkowe

> Hummus z kolendrą

> Tosty z pastą awokado

> Pesto z suszonych pomidorów

> Guacamole

> Pomidorowa pasta z cieciorki



KOMENTARZE