Kandyzowane mandarynki

Kandyzowane mandarynki

Kochani! Święta przyszły w tym roku znacznie wcześniej, a przynajmniej prezenty. Wielokrotnie wspominałam Wam o wyborach Kulinarnego Bloga Roku 2013.

Dziś okazało się, że udało mi się wygrać. Kiedyś zażartowałam, że jeśli tak się stanie, to tylko „na żyletki” i tak też się stało.

Nawet nie sądziłam, że tak bardzo, bo o zwycięstwie zadecydowało trochę ponad 0,5% głosów. Tym bardziej dziękuję Wam za ogromne wsparcie – bez Was nie spełniłabym swojego marzenia. Daliście mi ogromną motywację do działania, a moja radość jest trudna do opisania. Jeszcze raz dziękuję i kłaniam się nisko, zwłaszcza tym, którzy we mnie wierzyli. 

A teraz przechodzę w końcu do konkretów, bo mam dla Was wspaniały i prosty przepis na kandyzowane mandarynki, które nieodzownie kojarzą się ze świętami. Będą rewelacyjnym dodatkiem do ciast, deserów lub po prostu rozgrzewającej, aromatycznej herbaty.

Przepis na kandyzowane mandarynki

Składniki na kandyzowane mandarynki:

  • Pół kilograma mandarynek
  • Dwie szklanki cukru 
  • Jedna szklanka wody
  • Jedna laska wanilii
  • Pół łyżeczki goździków.

Jak zrobić kandyzowane mandarynki?

Cukier wsypujemy do garnuszka, dodajemy wanilię i goździki, a następnie zalewamy wodą. Gotujemy aż cukier zupełnie się rozpuści i powstanie lekki syrop.

W międzyczasie dokładnie szorujemy skórkę mandarynek i kroimy je na niezbyt grube plastry. Następnie wrzucamy je do syropu i gotujemy ok. 15 minut na niewielkim ogniu. Po ściągnięciu z ognia usuwamy laskę wanilii.

Mandarynki delikatnie przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zalewamy syropem i dokładnie zakręcamy, a następnie pasteryzujemy ok. 10 minut.

Tak przygotowane mandarynki mogą stać na naszych półkach bardzo długo. Utrzymanie ich jest jednak znacznie trudniejsze, ja mam cichą nadzieję, że uda mi się uchronić słoiczek do świąt.

Zobacz inne przepisy na Boże Narodzenie:

Zobacz ostatnie przepisy:



KOMENTARZE