Prosta kaczka w pomarańczach

Kaczka w pomarańczach to absolutny klasyk francuskiej kuchni, który niezwykle łatwo przyrządzić. Wymaga niewiele pracy, ale z pewnością zachwyci wszystkich domowników, jak i gości, którzy pojawią się np. na świąteczny obiad.
Prosta kaczka w pomarańczach – przepis
Prosta kaczka w pomarańczach – składniki:
- Jedna cała kaczka (ok. 2-3 kg)
- Cztery pomarańcze
- Łyżka masła
- Sześć łyżeczek cukru
- Sok z 1 cytryny
- 100 ml wody
- Łyżka dżemu lub galaretki porzeczkowej
- 75 ml czerwonego wytrawnego wina
- Łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Sól, pieprz
Prosta kaczka w pomarańczach – jak zrobić?
Przygotowania musimy rozpocząć od oczyszczenia kaczki i sprawdzenia, czy nie czekają na nas jakieś niespodzianki w postaci np. piór. Następnie dokładnie ją solimy, pieprzymy (zarówno w środku jak i na zewnątrz) nacieramy ją również hojnie miękkim masłem.
Z jednej pomarańczy obieramy skórkę przy pomocy obieraczki do warzyw. Skórkę wkładamy do wnętrza kaczki, a samą kaczkę przekładamy do brytfanki. Przez pół godziny pieczemy ją w temperaturze 220 stopni, następnie temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy aż kaczka będzie zupełnie miękka (ok. 25 minut na każde pół kilo kaczki). W połowie pieczenia kaczkę polewamy sokiem wyciśniętym z dwóch pomarańczy. Pamiętajmy też by w raz na jakiś czas polewać kaczkę tłuszczem jaki się z niej wytopił. Na ok. 20 minut przed końcem pieczenia możemy obłożyć kaczkę cieniutkimi plasterkami pomarańczy
Gdy nasza kaczka będzie prawie gotowa możemy rozpocząć przygotowania sosu. W niewielkim garnuszku rozpuszczamy cukier tak by powstał bursztynowy karmel. Następnie do karmelu dodajemy wodę oraz sok z cytryny. Wszystko to co zebrało się w brytfance podczas pieczenia przelewamy do innego naczynia, a następnie pozbywamy się nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika lub kromki chleba. Kolejnym krokiem jest rozprowadzenie w nim mąki oraz galaretki porzeczkowej.
Brytfankę stawiamy na ogniu i wlewamy do niej wino, gotując zeskrobujemy to co przywarło do ścianek. Gdy alkohol odparuje dodajemy do niego sos spod kaczki oraz karmel. Całość dokładnie mieszamy i podajemy razem z kaczką.
Zobacz inne przepisy na Boże Narodzenie:
Paszteciki z mięsem Schab ze śliwką Buraki Wellington Polędwiczki wieprzowe sous vide w ziołowej skorupce Dorsz z sałatką kukurydzianą Ryba po grecku