Latkes – żydowskie placki ziemniaczane

Latkes – żydowskie placki ziemniaczane

Czym są latkes? Najprościej rzecz ujmując to bardzo chrupiące placki ziemniaczane, pochodzące z kuchni żydowskiej. Latkes są nieodłącznym elementem Chanuki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zajadać się nimi przez okrągły rok. Tradycja nakazuje, aby ziemniaki na latkes ucierać na grubych oczkach tarki. Ja tym razem wykorzystałam temperówkę do warzyw, dzięki której uzyskałam długie wstążki z ziemniaków.

Latkes zwykle serwuje się z musem jabłkowym oraz kleksem śmietany. Koniecznie spróbujcie!

Przepis na latkes – żydowskie placki ziemniaczane

  • 3 duże ziemniaki
  • Pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 Jajko
  • Szczypta kuminu
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Olej do smażenia
  • Kwaśna śmietana
  • Szczypta ostrej papryki

Jak zrobić latkes – żydowskie placki ziemniaczane?

Ziemniaki zetrzyj przy temperówki do warzyw na cienkie, dwudziestocentymetrowe nitki. (Więcej na temat przygotowywania warzywnego makaronu przeczytasz tutaj)

Dodaj do ziemniaków rozmieszane jajko, drobno posiekany szczypiorek, kumin, sól, pieprz oraz mąkę. Dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 5 minut.

Przy pomocy łyżki wykładaj na patelnię z rozgrzanym olejem nieduże porcje ziemniaków. Lekko dociśnij, spłaszczając nieco każdy placek. Smaż z obu stron do momentu aż ziemniaki staną się złociste i chrupiące.

Po usmażeniu przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podawaj ze śmietaną, oprószone ostrą papryką i szczypiorkiem.



KOMENTARZE