Wieprzowina na ostro z makaronem ryżowym
Potrzebujemy:
- opakowanie szerokiego makaronu ryżowego
- 2 czerwone papryczki chilli
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 duże marchewki
- 1 duża czerwona cebula
- 1 nieduży por
- 350 g schabu wieprzowego
- 3/4 szklanki bezglutenowego sosu sojowego (np. Kikkoman )
- sok z jednej limonki
- olej do smażenia
- 100 ml bulionu warzywnego
- pół pęczka pietruszki
- czubata łyżeczka przyprawy pięciu smaków UWAGA NA GLUTEN! Najlepiej przygotować ją samemu mieszając po sporej szczypcie kuminu, cynamonu, goździków, anyżu oraz pieprzu syczuańskiego
Sprawa z tą potrawą jest niezwykle prosta. Schab pod skosem kroimy na cienkie paseczki. Najłatwiej zrobić to, gdy mięso jest zamrożone. Następnie przyprawę pięciu smaków mieszamy z sosem sojowym i marynujemy w niej schab. Wystarczy mu godzina w lodówce, ale też nic się nie stanie jeśli spędzi w niej noc.
I tak też najbardziej pracochłonny etap mamy już za sobą. Teraz wystarczy już jedynie pokroić warzywa. Pora w talarki, chili i czosnek w cienkie plasterki, marchewkę w cienkie słupki, a cebulę w piórka.
W międzyczasie możemy także przygotować makaron zgodnie z instrukcjami z opakowania (zazwyczaj wystarczy zalać go wrzątkiem)
Następnie na patelnię wlewamy olej. Na mocno rozgrzany olej wrzucamy mięso lekko odsączone z marynaty. Szybko je smażymy. Jeśli nie macie dostatecznie dużej patelni warto robić to partiami. Cienko pokrojone plasterki mięsa będą smażyć się naprawdę błyskawicznie.
Do usmażonego mięsa dodajemy czosnek, chilli oraz pora . Nie zmniejszamy ognia. Podsmażamy dosłownie 30 sekund żeby oddały trochę zapachu. Wlewamy resztę marynaty i bulion. Doprowadzamy do wrzenia co powinno zająć nam tylko kilka chwil. Na samym końcu dodajemy makaron, sok z limonki, cebulę marchewkę i pietruszkę. Dokładnie mieszamy i od razu podajemy