Mus z białej czekolady Gordona Ramsaya

Mus z białej czekolady Gordona Ramsaya

Mus z białej czekolady to zdecydowanie jeden z tych przepisów, który chciałam zrobić od zawsze, a jednak z jakiś niewyjaśnionych powodów zawsze omijałam go szerokim łukiem. Kiedy natrafiłam na niego w książce podarowanej przez M. wiedziałam, że nie mam wyboru. To najwyższy czas by się z nim zmierzyć. Ku mojemu zdziwieniu okazał się być łatwy, szybki i przyjemny. Może nie do końca taki szybki, ale to chyba po prostu błąd musowego nowicjusza. Zabawy jest z pewnością sporo.

Przepis na mus z białej czekolady Gordona Ramsaya

Składniki na mus z białej czekolady Gordona Ramsaya:

  • 225 gramów białej czekolady
  • 50 gramów cukru pudru
  • 3 duże żółtka
  • Skórka z cytryny
  • 500 mililitrów ubitej śmietany kremówki

Jak zrobić mus z białej czekolady Gordona Ramsaya?

Przede wszystkim potrzebujemy 225 gramów białej czekolady, którą rozpuszczamy w miseczce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą. W innej misce, ale nad tym samym garnkiem ucieramy z 50 g cukru pudru, trzy duże żółtka. Biada tym, którzy nie mają cierpliwości lub miksera, bo żółtka musimy ucierać tak długo aż otrzymamy białą masę – zabaione. Pod koniec ucierania dodałam do niej otartą skórkę z 1 niewielkiej cytryny, a następnie odstawiłam do ostygnięcia na ok. 15 minut.

Następnie łączymy zabaione z czekoladą i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Uważajmy jednak by masa nie stwardniała i mieszajmy ją od czasu do czasu. Ostatnim krokiem jest dodanie do masy 500 ml ubitej śmietany kremówki. Należy to robić delikatnie i stopniowo, tak by nie stracić powietrze w niej zawartego. Co dalej? trzeba uzbroić się w cierpliwość, gdyż po przełożeniu do pucharków, mus powinien się jeszcze trochę schłodzić i stężeć.

Ale zapewniam Was. Warto czekać, oj warto..

Zobacz też inne przepisy na Wielkanoc:

Zobacz najnowsze przepisy:



KOMENTARZE