Wielkanocna zupa chrzanowa
W niektórych domach króluje żurek, a w innych barszcz. Wielkanocna zupa chrzanowa będzie dla nich ciekawą alternatywą.
O palmę pierwszeństwa na wielkanocnych stołach walcząc ze sobą żurek i barszcz biały. A co powiecie na drobną, chociaż wciąż bardzo świąteczną, odmianę? Wielkanocna zupa chrzanowa z pewnością przypadnie do gustu wam i waszym bliskim.
Jej wykonanie jest bardzo proste, a wszystkie potrzebne składniki najpewniej macie już w domu. Aby była jeszcze bardziej aromatyczna i wielkanocna, możecie dodać do gotującego się bulionu nieco wędzonki – np. boczku lub szynki. Możecie też zrezygnować z szynki do podania, zastępując ją ugotowaną, białą kiełbasą. W każdym z tych wariantów będzie pysznie!
Wielkanocna zupa chrzanowa – przepis
Składniki: wielkanocna zupa chrzanowa
- 1,7 l bulionu warzywnego
- 3 małe ziemniaki
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- 150 ml kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
- słoiczek (ok. 200 g) chrzanu – im ostrzejszy, tym lepiej
- 1 łyżka suszonego majeranku
- pęczek szczypiorku
- 150 g wędzonej szynki
- jajka ugotowane na twardo do podania
Wielkanocna zupa chrzanowa – jak zrobić?
W dużym garnku rozpuść masło i zeszklij na nim bardzo drobno posiekaną cebulę. Kiedy będzie już lekko zrumieniona, dodaj do niej także przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie, majeranek oraz liście laurowe. Całość podsmażaj około minuty, a następnie wlej do garnka bulion oraz dodaj obrane i pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki.
Gotuj zupę do momentu aż ziemniaki całkowicie zmiękną, a wręcz będą lekko rozgotowane. Wyłów z zupy liście laurowe i ziele angielskie, a następnie zmiksuj ją przy pomocy blendera na gładki krem. Następnie wymieszaj ze sobą śmietanę i chrzan z dodatkiem gorącej zupy, a później zacznij powoli dodawać je do garnka. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą do smaku, ewentualnie dodaj więcej pieprzu i chrzanu.
Zupę podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem, pokrojoną w cienkie plasterki szynką oraz szczypiorkiem.