Jajka faszerowane szynką i chrzanem

Jajka faszerowane szybką i chrzanem to nie tylko wielkanocna przekąska. Świetnie sprawdzą się niemal na każdej imprezie.
Jakie smaki przychodzą wam do głowy, kiedy zaczynacie myśleć o Wielkanocy? U mnie jest to moja ulubiona trójka: jajka, chrzan i wędzona szynka. Istnieje mnóstwo pomysłów na ich połączenie, jednak faszerowane jajka to zdecydowanie moja ulubiona propozycja, która nigdy się nie nudzi. Tak przygotowane jajka możecie serwować nie tylko w czasie Wielkanocy – doskonale sprawdzą się na każdej imprezie. W końcu chyba nie ma nikogo, kto nie lubiłby nadziewanych jajek?
A jeśli chodzi o faszerowane jajka – jakie jeszcze nadzienia polecacie? Wybieracie tradycję, czy też może szalejecie z połączeniami smaków? Jeśli chodzi o mnie, co oczywiste, nigdy nie pogardzę klasyką (jajka z majonezem!), ale równie chętnie eksperymentuję. Co powiedzielibyście np. na jajka z curry lub guacamole? Mogę się założyć, że na wielkanocnym stole znajdzie się miejsce dla nich wszystkich.

Przepis na jajka faszerowane szynką i chrzanem
Składniki na jajka faszerowane szynką i chrzanem
- 12 jajek
- 1 czubata łyżka majonezu
- 3-4 łyżki ostrego chrzanu
- 30 g wędzonej szynki
- koperek do dekoracji
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić jajka faszerowane szynką i chrzanem
Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i przekrój wzdłuż na połówki. Następnie z wszystkich jajek wyjmij żółtka i przełóż je do miseczki. Dodaj do nich majonez, chrzan. Całość dopraw solą i pieprzem oraz ugnieć widelcem do momentu uzyskania jednolitej masy, a następnie dodaj bardzo drobno posiekaną szynkę. Zostaw nieco szynki do dekoracji. Masę z żółtek przełóż do białek. Każde jajko udekoruj szynką pokrojoną w paseczki oraz koperkiem. Jajka faszerowane szynką i chrzanem odstaw w chłodne miejsce na minimum godzinę, aby wszystkie smaki się ze sobą połączyły.