Pieczony camembert z orzechami

Pieczony camembert z orzechami pozwoli wam we wspaniały sposób rozpocząć nowy dzień.
Ostatnio przytrafiają mi się same wspaniałe rzeczy. W kuchni także. Ostatnio mieliśmy bliskie spotkanie z pieczonym camembertem i ogłaszam wszem i wobec, że jest to najlepsza rzecz jaka może Wam się przytrafić o poranku. Zwłaszcza w towarzystwie kawy i grzanek.
Czym właściwie jest camembert? To miękki ser podpuszczkowy, produkowany z niepasteryzowanego mleka krowiego. Zazwyczaj jest on okrągłego kształtu, sprężysty, biały na zewnątrz (to efekt działania pleśni) i kremowy w środku. Pakowany jest w papier, a następnie dopiero w pudełko.
Ser camembert kojarzony jest przede wszystkim z Francją, chociaż swoją odmianę mają m.in. Czesi (hermelin), a w Polsce popularnością cieszył się tzw. słupski chłopczyk.
Camembert to wyjątkowo wdzięczny składnik, gdyż można przyrządzić go na kilka sposobów. Ser można grillować, smażyć w panierce, a nawet marynować (nakladany hermelin to czeski klasyk). My natomiast upieczemy go w piecu.
Przepis na pieczony camembert z orzechami
Składniki na pieczony camembert z orzechami:
- Ser camembert
- Tymianek
- Oregano
- Pieprz
- Sól
- 20 gramów orzechów włoskich
Jak zrobić pieczony camembert z orzechami?
Jak przystało na poranne danie, prawie nie ma z nim roboty. Ser camembert wystarczy przekroić na pół, a następnie delikatnie wcisnąć w niego ulubione zioła – w moim przypadku to świeży tymianek i oregano. Troszkę pieprzu i soli też z pewnością nie zaszkodzi. Serw wkładamy na ok. 10 minut do piekarnika rozgrzanego do ok. 150-180 stopni. Czekamy aż środek stanie się płynny. Na koniec posypujemy ser pokruszonymi orzechami i cała praca już za nami.
Orzechy to oczywiście tylko jedna z opcji. Przy wytrawnym camembercie dobrze sprawdzi się m.in. konfitura z żurawiny, dżem lub miód. Ten ser jest niemal stworzony do tego, aby eksperymentować z różnymi smakami. Jednak pamiętajcie, aby nie przeholować. To ser ma być królem śniadania.
Camembert upieczony. Teraz pozostaje tylko cieszyć się świetnie rozpoczętym porankiem!
Zobacz też inne przepisy na śniadania:
Bułki bez drożdży Grzanki z kozim serem Pasta jajeczna z pieczarkami Wiejski chleb bez wyrabiania Tosty z awokado i jajkiem Bajgle z pstrągiem
Zobacz ostatnie przepisy:
- Gnocchi z cukinią
- Placki z halloumi
- Roladki lasagne ze szpinakiem
- Szparagi w cieście filo
- Sprzęty kuchenne, które ułatwią ci poranki