Tosty z awokado i jajkiem

Co powiecie na tosty z awokado i jajkiem? Świetny pomysł na smaczny początek dnia.
Śniadanie to zdecydowanie jeden z najbardziej kłopotliwych dla mnie posiłków. Początkowo wielkim problemem było dla mnie w ogóle zmuszenie się do zjedzenia czegokolwiek przed wyjściem do pracy. Doskonale wiem, że wielu z Was również miewa ten problem. Nie wiem czy macie może jakieś złote rady, dzięki którym byłoby to łatwiejsze. Jeśli tak, zostawcie je w komentarzach – z pewnością przydadzą się innym!
W moim przypadku nie zadziałały żadne frazesy o tym, że „śniadanie to najważniejszy posiłek dnia” itd. Po prostu zdrowy rozsądek podpowiadał, że wypadałoby zrobić z tego nawyk. Faktycznie po kliku tygodniach wchodzi to w krew. Ale zaraz potem pojawił się kolejny śniadaniowy problem – nuda. Ileż dni pod rząd można jeść owsiankę lub jogurt? Jednym z moich noworocznych postanowień jest zdecydowanie poszerzenie śniadaniowego repertuaru. Zaopatrzyłam się już w kilka książek oraz potężną listę blogów, które serwują ciekawe przepisy na śniadanie. Teraz tylko należy to wdrożyć w życie.
Na pierwszy ogień pójdą szybkie przepisy na śniadanie, które nie wymagają zbyt wiele czasu ani wysiłku i świetnie nadają się do przygotowania przed wyjściem do pracy. W takich przypadkach świetnie sprawdza się np. pieczony grejpfrut lub tak podane śniadanie w słoiku. Jeśli jednak macie ochotę na wersję wytrawną, koniecznie wypróbujcie ten przepis na tosty z awokado. Gwarantuję, że nie raz do niego powrócicie.
Przepis na tosty z awokado i jajkiem – zdrowe śniadanie
Składniki:
- 3 kromki pieczywa razowego
- masło do smarowania
- 1 awokado
- pół niedużej czerwonej cebuli
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta soli
- świeżo mielony pieprz
- 1 jajko ugotowane na półmiękko
- kilka rzodkiewek
- szczypta ostrej papryki
Jak zrobić tosty z awokado i jajkiem?
Zacznij od przygotowania szybkiej pasty z awokado: obierz awokado, dodaj sól, sok z cytryny i pieprz. Rozgnieć wszystko widelcem, a następnie dodaj drobno posiekaną cebulę. Dokładnie wymieszaj.
W międzyczasie przygotuj tosty: chleb opiecz z obu stron, tak aby był chrupki. Jeśli masz ochotę, możesz posmarować go masłem.
Na każdą z kromek wyłóż sporą porcję pasty z awokado. Dodaj pokrojone w plasterki rzodkiewki oraz jajko (aby jajko było ugotowane na półmiękko należy gotować je około 6 minut). Całość oprósz pikantną papryką. Gotowe!