Truskawkowo-różany deser z lawendą

Potrzebujemy (na 2-3 porcje)
- 200 g truskawek
- łyżeczkę miodu
- łyżeczkę soku z cytryny
- 2 łyżki suszonych kwiatków lawendy
- opakowanie herbatników lub ciasteczek owsianych
- 200g jogurtu greckiego
- cukier różany (3-4 łyżeczki) przepis znajdziecie –> tutaj
Ten deser należy do moich ulubionych deserów warstwowych i jest niezwykle prosty w przygotowaniu.
Zaczynamy od truskawek: połowę kroimy w kostkę, a drugą połowę rozgniatamy widelcem. Mieszamy je razem, dodajemy miód, sok z cytryny oraz kwiatki lawendy. Mieszamy i odstawiamy na ok. pół godziny
Ciasteczka rozgniatamy w moździerzu, tak aby postały dosyć duże okruszki. Jogurt mieszamy z cukrem różanym – powinien nabrać lekko różowego koloru i charakterystycznego posmaku.
Następnie w pucharkach układamy warstwowo – truskawki, ciasteczka jogurt i tak do skończenia masy lub miejsca – wybór zależy od Was czy chcecie zrobić go w bardziej elegancko czy tez w wersji dla łasucha, wypełnionej po brzegi :) Możecie podawać od razu lub przed zjedzeniem dodatkowo schłodzić.