Przyprawa pumpkin spice (przyprawa dyniowa) do kawy

Wiem, że istnieje spore grono osób, które z niecierpliwością wyczekują nadejścia jesienie i to wyłącznie z jednego względu: w kawiarniach pojawia się legendarne pumpkin spice latte, czyli aromatyczna kawa z korzenną mieszanką przypraw.
Warto jednak wiedzieć, że kiedy macie na nią ochotę nie musicie od razu biec do Starbucksa. Przyprawa dyniowa jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a większość składników potrzebnych do jej zrobienia najpewniej i tak już macie w swojej kuchni. Taka mieszanka starcza na bardzo długo, ale co bardzo ważne jest też niesamowicie uniwersalna, więc nie będzie służyć wam wyłącznie do zrobienia kawy.

Przyprawa pumpkin spice – przepis (przyprawa dyniowa)
Składniki – przyprawa pumpkin spice:
- Trzy łyżki mielonego cynamonu
- 1,5 łyżki mielonego imbiru
- 2,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Dwie łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 2,5 łyżeczki mielonych goździków
- ¼ łyżeczki mielonego anyżu.
Przyprawa pumpkin spice – jak zrobić? (przyprawa dyniowa)
W przypadku tej przyprawy nie ma zbyt wiele roboty: wszystkie składniki należy ze sobą jedynie dokładnie wymieszać. Jeśli akurat nie dysponujecie wszystkimi przyprawami w formie sproszkowanej, możecie je zmielić w młynku lub utrzeć w moździerzu.
Przyprawa powinna być przechowywana w szczelnym pojemniczku. Przez bardzo długi czas zachowa swój aromat i właściwości.
Przyprawa pumpkin spice – jak wykorzystać?
W Stanach Zjednoczonych jest ona najczęściej dodawana do legendarnego pumpkin spice latte, czyli aromatycznej kawy, serwowanej w wielu kawiarniach niemal przez cały sezon jesienno-zimowy. Jednak taka przyprawa pumpkin może być wykorzystywana także do wielu innych potraw. Doskonale sprawdzi się, jako dodatek do dań z dynią. Będzie idealnym dodatkiem do deserów, ciast, ciasteczek i napojów. Fantastycznie sprawdza się w szarlotkach i potrawach z jabłkami. Co więcej, możecie wykorzystać ją do przygotowania przeróżnych dań wytrawnych: makaronów, sosów i mięs. Warto stosować ją z umiarem, aby aromatyczne przyprawy nie zdominowały smaku innych składników
Zobacz też inne podstawowe przepisy:
Sos marinara Chleb ze śliwkami pszenno-żytni Serek z jogurtów Bułki bez drożdży Domowa kostka rosołowa Marynata do mięs
Zobacz ostatnie przepisy:
- Gnocchi z cukinią
- Placki z halloumi
- Roladki lasagne ze szpinakiem
- Szparagi w cieście filo
- Sprzęty kuchenne, które ułatwią ci poranki