Przyprawa pumpkin spice (przyprawa dyniowa) do kawy

Przyprawa pumpkin spice (przyprawa dyniowa) do kawy

Wiem, że istnieje spore grono osób, które z niecierpliwością wyczekują nadejścia jesienie i to wyłącznie z jednego względu: w kawiarniach pojawia się legendarne pumpkin spice latte, czyli aromatyczna kawa z korzenną mieszanką przypraw.

Warto jednak wiedzieć, że kiedy macie na nią ochotę nie musicie od razu biec do Starbucksa. Przyprawa dyniowa jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a większość składników potrzebnych do jej zrobienia najpewniej i tak już macie w swojej kuchni. Taka mieszanka starcza na bardzo długo, ale co bardzo ważne jest też niesamowicie uniwersalna, więc nie będzie służyć wam wyłącznie do zrobienia kawy.

Przyprawa pumpkin spice – przepis (przyprawa dyniowa)

Składniki – przyprawa pumpkin spice:

  • Trzy łyżki mielonego cynamonu
  • 1,5 łyżki mielonego imbiru
  • 2,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Dwie łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 2,5 łyżeczki mielonych goździków
  • ¼ łyżeczki mielonego anyżu.

Przyprawa pumpkin spice – jak zrobić? (przyprawa dyniowa)

W przypadku tej przyprawy nie ma zbyt wiele roboty: wszystkie składniki należy ze sobą jedynie dokładnie wymieszać. Jeśli akurat nie dysponujecie wszystkimi przyprawami w formie sproszkowanej, możecie je zmielić w młynku lub utrzeć w moździerzu.

Przyprawa powinna być przechowywana w szczelnym pojemniczku. Przez bardzo długi czas zachowa swój aromat i właściwości.

Przyprawa pumpkin spice – jak wykorzystać?

W Stanach Zjednoczonych jest ona najczęściej dodawana do legendarnego pumpkin spice latte, czyli aromatycznej kawy, serwowanej w wielu kawiarniach niemal przez cały sezon jesienno-zimowy. Jednak taka przyprawa pumpkin może być wykorzystywana także do wielu innych potraw. Doskonale sprawdzi się, jako dodatek do dań z dynią. Będzie idealnym dodatkiem do deserów, ciast, ciasteczek i napojów. Fantastycznie sprawdza się w szarlotkach i potrawach z jabłkami. Co więcej, możecie wykorzystać ją do przygotowania przeróżnych dań wytrawnych: makaronów, sosów i mięs. Warto stosować ją z umiarem, aby aromatyczne przyprawy nie zdominowały smaku innych składników

Zobacz też inne podstawowe przepisy:

Zobacz ostatnie przepisy:



KOMENTARZE