Przyprawa pumpkin spice (przyprawa dyniowa) do kawy

Przyprawa pumpkin spice (przyprawa dyniowa) do kawy

Wiem, że istnieje spore grono osób, które z niecierpliwością wyczekują nadejścia jesienie i to wyłącznie z jednego względu: w kawiarniach pojawia się legendarne pumpkin spice latte, czyli aromatyczna kawa z korzenną mieszanką przypraw.

Warto jednak wiedzieć, że kiedy macie na nią ochotę nie musicie od razu biec do Starbucksa. Przyprawa dyniowa jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a większość składników potrzebnych do jej zrobienia najpewniej i tak już macie w swojej kuchni. Taka mieszanka starcza na bardzo długo, ale co bardzo ważne jest też niesamowicie uniwersalna, więc nie będzie służyć wam wyłącznie do zrobienia kawy.

przyprawa pumpkin spice

Przyprawa pumpkin spice – przepis (przyprawa dyniowa)

Składniki – przyprawa pumpkin spice:

  • Trzy łyżki mielonego cynamonu
  • 1,5 łyżki mielonego imbiru
  • 2,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Dwie łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 2,5 łyżeczki mielonych goździków
  • ¼ łyżeczki mielonego anyżu.

Przyprawa pumpkin spice – jak zrobić? (przyprawa dyniowa)

W przypadku tej przyprawy nie ma zbyt wiele roboty: wszystkie składniki należy ze sobą jedynie dokładnie wymieszać. Jeśli akurat nie dysponujecie wszystkimi przyprawami w formie sproszkowanej, możecie je zmielić w młynku lub utrzeć w moździerzu.

Przyprawa powinna być przechowywana w szczelnym pojemniczku. Przez bardzo długi czas zachowa swój aromat i właściwości.

Przyprawa pumpkin spice – jak wykorzystać?

W Stanach Zjednoczonych jest ona najczęściej dodawana do legendarnego pumpkin spice latte, czyli aromatycznej kawy, serwowanej w wielu kawiarniach niemal przez cały sezon jesienno-zimowy. Jednak taka przyprawa pumpkin może być wykorzystywana także do wielu innych potraw. Doskonale sprawdzi się, jako dodatek do dań z dynią. Będzie idealnym dodatkiem do deserów, ciast, ciasteczek i napojów. Fantastycznie sprawdza się w szarlotkach i potrawach z jabłkami. Co więcej, możecie wykorzystać ją do przygotowania przeróżnych dań wytrawnych: makaronów, sosów i mięs. Warto stosować ją z umiarem, aby aromatyczne przyprawy nie zdominowały smaku innych składników

Zobacz też inne podstawowe przepisy:

Zobacz ostatnie przepisy:



KOMENTARZE