Tarta ze szparagami i boczkiem

Krótki sezon szparagowy to jeden z moich ulubionych okresów w ciągu roku. Pamiętajcie tylko, aby dobrze go wykorzystać. Świetnym pomysłem będzie chociażby zrobienie tarty, będącej wariacją na temat tradycyjnego quiche lorraine. Szparagi i migdały doskonale uzupełniają ten przepis, czyniąc z niego cudowny wiosenno-letni obiad.
Przepis: tarta ze szparagami i boczkiem
Tarta ze szparagami i boczkiem – składniki
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- szczypta soli
- 2 żółtka
Składniki na nadzienie
- 4 jajka
- 250 ml śmietanki 36%
- 100 g wędzonego boczku
- pęczek zielonych szparagów
- 3 łyżki płatków migdałowych
- sól, pieprz
Jak zrobić: tarta ze szparagami i boczkiem?
Rozpocznij od przygotowania ciasta na tartę. Przesianą mąkę mieszamy wyrób z miękkim masłem i solą. Dodaj żółtka. Postaraj się wyrobić je jak najszybciej, tak aby nie ogrzać masy. Zawsze świetnie sprawdza się w tym wypadku robot kuchenny, którego tylko pod koniec należy zastąpić własnymi rękami. Po wyrobieniu ciasto zawiń je folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowuje je na grubość ok. 1 cm i wyklej nim foremkę do tart (u mnie średnica 26 cm). Ciasto nakłuj widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na ok. 15minut, tak aby ciasto lekko się zapiekło, ale nie nabrało koloru.
W międzyczasie przygotuj farsz. Pokrój boczek w drobną kostkę, a następnie podsmaż na chrupko. Odsącz boczek z tłuszczu i poczekaj aż lekko przestygnie. W dużej mice ubij delikatnie jajka ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj boczek i dokładnie wymieszaj. Wylej masę jajeczną na podpieczone ciasto.
Odetnij zdrewniałe końcówki od szparagów. Rozłóż je dookoła tarty. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut. Masa powinna być zupełnie ścięta. Przed podaniem posyp tartę zrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Możesz serwować na zimno lub na ciepło.
Zobacz też przepisy na dodatki do obiadu:
Sałatka szopska Paprykowe łódeczki ziemniaczane Sałatka z fasolką szparagową Glazurowane marchewki Sałatka z kukurydzy Puree z selera