Tarta z camembertem i żurawiną

Tarta z camembertem i żurawiną

A jeśli chcecie poeksperymentować z tartami koniecznie wypróbujcie TEN quiche lub TĄ lekką tartę z makrelą

Potrzebujemy:

  • 2 serki camembert z pieprzem
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietany 18%
  • duża garść suszonej żurawiny
  • kilka suszonych śliwek
  • duża garść orzechów włoskich
  • sól, biały pieprz
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • łyżeczka sosu worcestershire

kruche ciasto:

  • 125 g masła
  • 250 g mąki
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • ew. trochę bardzo zimnej wody
Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne na Ceneo

Miękkie masło ucieramy z mąką, aż uzyskamy konsystencję mokrego piachu. Warto robić to np. widelcem, żeby nie ogrzać za bardzo masła. Dodajemy sól oraz żółtko i szybko wyrabiamy (już ręcznie) do momentu aż uzyskamy zwarte ciasto. Gdyby ciasto ciągle się rozsypywało i nie chciało połączyć łyżeczka wody powinna załatwić sprawę. Ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,5 cm i wyklejamy nim naczynie do tart. Ciasto przykrywamy pergaminem i obciążamy ziarnami fasoli. Tak przygotowaną foremkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 10 minut by wstępnie się zapiekło.

Jaja ubijamy ze śmietaną, dodajemy do nich sól, pieprz czosnek oraz sos.

Ser kroimy na 1 centymetrowe plastry. Orzechy, żurawinę i śliwki grubo i niezbyt dokładnie siekamy. Plastry sera wykładamy na podpieczone ciasto, następnie posypujemy go orzechami i suszonymi owocami. Całość zalewamy masą jajeczną. Zapiekamy w temperaturze ok. 180 stopni do momentu aż masa jajeczna się zupełnie zetnie (ok. 20 minut).

Podajemy na ciepło, chociaż równie dobrze może smakować przestudzona. Tylko czy dotrwa? ;)



KOMENTARZE