Tarta z bobem

Tarta z bobem to jedno tych dań, których nie może zabraknąć na moim stole w czasie sezonu na to warzywo.

Przepis: Tarta z bobem
Składniki: tarta z bobem
- 250 g bobu w łupinach
- 100 g boczku
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200 m śmietany 18%
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- pół łyżeczki suszonej mięty
- sól, pieprz
- 80 g fety
- świeże zioła do podania (oregano, mięta, bazylia)
Tarta z bobem – jak zrobić?
Bób opłucz, przełóż do garnka, zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok.5 minut. Bób powinien być al dente. Następnie odcedź go i zalej zimną wodą. Kiedy będzie zimny, obierz go z łupinek.
Obrany bób wymieszaj z czosnkiem startym na drobnej tarce, skrop sokiem z cytryny, posól i popieprz.
W międzyczasie pokrój boczek w nieduża kostkę i podsmaż do momentu aż będzie chrupki i wytopi się z niego większość tłuszczu.
Foremkę, w której będziesz przygotowywać tartę wyłóż ciastem francuskim. A następnie wyłóż na nim bób wymieszany z podsmażonym boczkiem.
Jajka wymieszaj ze śmietaną, tak aby powstała jednolita masa. Dodaj zioła, sól i pieprz. Tak przygotowaną masą zalej tartę. Piecz przez 20-25 minut w temperaturze 160 stopni. W tym czasie masa jajeczna powinna się ściąć, a ciasto zezłocić.
Tartę podawaj lekko przestudzoną, pokruszoną świeżymi ziołami i pokruszoną fetą.