Brzoskwiniowy sernik z kokosową kruszonką

Brzoskwiniowy sernik z kokosową kruszonką

Mam nadzieję, że święta minęły Wam spokojnie i szczęśliwie, pod znakiem rodzinnych spotkań. Jak dla mnie nie mogłyby one obyć się bez mojego ukochanego sernika. Dawno temu przekazała mi go moja ciocia, a dziś jest jednym z moich ulubionych elementów rodzinnych spotkań.  Po gotowanym serniku mojej babci  (zakochacie się w nim! przepis tutaj ) to kolejny z rodzinnych przepisów, którym się z Wami dzielę. Podstawowa wersja zakłada użycie brzoskwiń, ale przepis jest podatny na modyfikacje, więc spokojnie możecie poeksperymentować ze smakami.

Potrzebujemy:

  • Pół puszki brzoskwiń (możecie wykorzystać świeże)

Ciasto:

  • 2 całej jajka
  • 150 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

 

  • 0,5 kg zmielonego sera
  • 3 serki homogenizowane (waniliowe lub naturalne)
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 budyń śmietankowy

Kokosowa kruszonka

 

  • 150 g masła
  • 150 g wiórek kokosowych
  • 100 g cukru

Wszystkie sypkie składniki potrzebne na ciasto przesiać przez sitko, następnie dodać miękkie masło i jaja. Zagnieść energicznie na jednolite ciasto (możecie pomóc sobie np. mikserem z odpowiednią końcówką). Ciasto schłodzić pół godziny w lodówce, a następnie wykleić nim cienką warstwę w średniej wielkości blaszkę do pieczenia.

Wszystkie składniki na masę serową miksujemy ze sobą. Ważne by masa była gładka i kremowa. Ser wylewamy na wcześniej przygotowane ciasto

Brzoskwinie kroimy w niezbyt cienkie plastry i wykładamy je na serze.  Składniki na kruszonkę ucieramy ze sobą (najłatwiej zrobić to rękami). Taką kruszonką posypujemy  ciasto. Pieczemy 180 stopniach przez ok. godzinę do momentu aż  masa serowa się zetnie, a kruszonka nabierze złotego koloru.



KOMENTARZE