Prosta kaczka w pomarańczach

Prosta kaczka w pomarańczach

Kaczka w pomarańczach to absolutny klasyk francuskiej kuchni, który niezwykle łatwo przyrządzić. Wymaga niewiele pracy, ale z pewnością zachwyci wszystkich domowników, jak i gości, którzy pojawią się np. na świąteczny obiad.

Prosta kaczka w pomarańczach – przepis

Prosta kaczka w pomarańczach – składniki:

  • Jedna cała kaczka (ok. 2-3 kg)
  • Cztery pomarańcze
  • Łyżka masła
  • Sześć łyżeczek cukru
  • Sok z 1 cytryny
  • 100 ml wody
  • Łyżka dżemu lub galaretki porzeczkowej
  • 75 ml czerwonego wytrawnego wina
  • Łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Sól, pieprz

Prosta kaczka w pomarańczach – jak zrobić?

Przygotowania musimy rozpocząć od oczyszczenia kaczki i sprawdzenia, czy nie czekają na nas jakieś niespodzianki w postaci np. piór. Następnie dokładnie ją solimy, pieprzymy (zarówno w środku jak i na zewnątrz) nacieramy ją również hojnie miękkim masłem.

Z jednej pomarańczy obieramy skórkę przy pomocy obieraczki do warzyw. Skórkę wkładamy do wnętrza kaczki, a samą kaczkę przekładamy do brytfanki. Przez pół godziny pieczemy ją w temperaturze 220 stopni, następnie temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy aż kaczka będzie zupełnie miękka (ok. 25 minut na każde pół kilo kaczki). W połowie pieczenia kaczkę polewamy sokiem wyciśniętym z dwóch pomarańczy. Pamiętajmy też by w raz na jakiś czas polewać kaczkę tłuszczem jaki się z niej wytopił. Na ok. 20 minut przed końcem pieczenia możemy obłożyć kaczkę cieniutkimi plasterkami pomarańczy

Gdy nasza kaczka będzie prawie gotowa możemy rozpocząć przygotowania sosu. W niewielkim garnuszku rozpuszczamy cukier tak by powstał bursztynowy karmel. Następnie do karmelu dodajemy wodę oraz sok z cytryny. Wszystko to co zebrało się w brytfance podczas pieczenia przelewamy do innego naczynia, a następnie pozbywamy się nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika lub kromki chleba. Kolejnym krokiem jest rozprowadzenie w nim mąki oraz galaretki porzeczkowej.

Brytfankę stawiamy na ogniu i wlewamy do niej wino, gotując zeskrobujemy to co przywarło do ścianek. Gdy alkohol odparuje dodajemy do niego sos spod kaczki oraz karmel. Całość dokładnie mieszamy i podajemy razem z kaczką.

Zobacz inne przepisy na Boże Narodzenie:

Zobacz ostatnie przepisy:



KOMENTARZE