Zupa kukurydziana z kurczakiem i chili

Potrzebujemy:
- 1 pierś z kurczaka (może być też mięso, które zostało np. z rosołu)
- 0,5 litra mleka
- 0,5 litra wody
- 1 duża cebula
- 300 g ziemniaków
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 2 świeże chili
- 500 g kukurydzy (z puszki, świeżej lub mrożonej)
- pół szklanki śmietany 12%
- łyżka oliwy
- 1 łyżka mąki kukurydzianej wymieszanej z 3 łyżkami wody
- sól, pieprz
Pierś z kurczaka gotujemy w wodzie. Ugotowaną pierś odkładamy do ostudzenia. Do wody z kurczaka dolewamy mleko, wkładamy cebulę oraz ziemniaki pokrojone w niewielką kostkę.
Doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy kolendrę, 1,5 chilli oraz kukurydzę. Gotujemy na niewielkim ogniu około 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Miksujemy dokładnie blenderem, dodając pastę z mąki kukurydzianej. Ponownie gotujemy ok. 3 minut, aż zgęstnieje. Dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy.
Kurczaka kroimy w kostkę, lub drzemy na włókna przy pomocy widelca. Porcję umieszczamy na dnie każdego talerza. Zalewamy zupą. Dekorujemy kolendrą oraz chilli.
KOMENTARZE