Czekoladowo-kokosowy przekładaniec

Czekoladowo-kokosowy przekładaniec

Tłusty czwartek za pasem, ale ja nie dam ponieść się fali i nie zamieszczę pączków. Ale żeby nie było – dziś będą słodkości. Puszyste czekoladowe ciasto, przełożone wiśniami, a to wszystko otoczone kokosowo-śmietanową chmurką. W sam raz na tłustoczwartkowy deser. Po prostu bomba

Potrzebujemy

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 160 g miękkiego masła
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych (+ naddatek do dekoracji)
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 5 łyżek kakao
  • tabliczka gorzkiej czekolady

Masa śmietanowa

  • 300 ml śmietany kremówki 26%
  • 400 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ewentualnie: kilka kropel aromatu kokosowego

Dodatkowo:

  • dżem wiśniowy do przełożenia ciasta

Miękkie masło ucieramy przy pomocy miksera razem z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy do niej po jednym jajku, nie przerywając miksowania. Następnie dodajemy śmietanę oraz sok z cytryny.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao. Następnie powoli dodajemy je do masy maślanej (oczywiście ciągle mieszamy) Na samym końcu dodajemy wiórki kokosowe oraz grubo posiekaną czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy tak by powstała względnie jednolita masa.

Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej masłem. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni – do suchego patyczka. Następnie musimy je dobrze wystudzić.

W międzyczasie w misce miksujemy ze sobą śmietanę, cukier puder i serek mascarpone, aż do momentu uzyskania gładkiej, gęstej i puszystej masy.

Gdy ciasto będzie chłodne możemy je przekroić na pół, tak by uzyskać dwa blaty. Przekładamy je warstwą dżemu wiśniowego oraz 1/3 kremu śmietanowego. Składamy ciasto, smarujemy je pozostałym kremem i obficie obsypujemy wiórkami kokosowymi. Schładzamy lub od razu podajemy :)



KOMENTARZE