Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą

Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą

Potrzebujemy (3 porcje)

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 200 g szpinaku (o tej porze roku raczej mrożony)
  • 150 g gorgonzoli lub innego sera z błękitną pleśnią
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka śmietany
  • łyżka soku z cytryny
  • kilka listków świeżej szałwii
  • sól, pieprz

Gotowanie zaczynamy od wstawienia garnka z dużą ilością wody. Nasze gotowanie zajmie tyle ile przygotowanie makaronu. Spaghetti wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy aż będzię al dente, co powinno zająć ok. 6-8 minut.

W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy rozgniecione ząbki czosnku oraz szałwię (możecie ją posiekać, lub zostawić w całości i wyjąć gdy się podsmaży, ja wybrałam pierwszą wersję). Cebulę z dodatkami solimy i smażymy kilka chwil, uważając aby nic się nie przypaliło.

Następnie dodajemy do niej rozmrożony szpinak. Podgrzewamy. Dodajemy sok z cytryny i śmietanę. Solimy i pieprzymy. Porcję szpinaku wykładamy na makaron

W zależności od upodobań pokruszony ser możecie dodać wcześniej do szpinaku lub posypać nim już ułożone danie.



KOMENTARZE