Gozleme – nadziewany turecki chlebek

Gozleme – nadziewany turecki chlebek

Bardzo długo poszukiwałam przepisu na tę przekąskę. Ten prosty nadziewany chlebek jest niezwykle popularny w Turcji. W kwestii nadzienia ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia. Dziś zdecydowałam się na wersję wegetariańską ze szpinakiem i pomidorami.

Potrzebujemy

  • ciasto drożdżowe (przepis znajdziecie TUTAJ)
  • 200 g szpinaku (świeży lub mrożony)
  • 2 pomidory
  • 2 kulki mozarelli
  • suszony czosnek
  • kilka listków melisy
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • olej

 

Ciasto przygotowujemy zgodnie z instrukcjami podanymi w TYM przepisie. Dzielimy je na 6 części. Każdą z nich rozałkowujemy na niezbyt gruby prostokąt – ok. 0,5 cm grubości. Na połowie każdego z tych prostokątów układamy szpinak (mrożony należy rozmrozić, świeżego nie trzeba obgotowywać) następnie układamy po 3 grube plastry pomidora oraz mozzarelli. Solimy, pieprzymy i posypujemy szczyptą czosnku. Na samym końcu układamy po kilka listków świeżej melisy.

Następnie składamy ciasto na pół i dokładnie sklejamy brzegi. Patelnię lekko naoliwiamy i smażymy nasze chlebki około 2 minut z każdej strony, tak aby się zezłociły. Najlepiej smakują jeszcze gorące.

 



KOMENTARZE