Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami

Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami

Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami czyli wyjątkowo smaczna przekąska na święta i różnego rodzaju przyjęcia.

Nadziewane jajka pojawiają się na naszych stołach przy różnych okazjach. Oczywiście najczęściej dzieje się tak w czasie świąt wielkanocnych, jednak są one także doskonałą przekąską na przyjęcia i różnego rodzaju imprezy.

Absolutną klasyką są te z majonezem lub chrzanem, jednak jeśli chcecie nieco przełamać kulinarną rutynę, przetestujcie przepis na jajka faszerowane z suszonymi pomidorami. Niewiele z nimi roboty, a ich smak zdecydowanie się wyróżnia. Z pewnością wszyscy goście będą się zajadać.

Jakie suszone pomidory sprawdzą się najlepiej?

W sklepach można znaleźć różnego rodzaju suszone pomidory i jeśli masz taką okazję, przetestuj kilka ich rodzajów, aby wybrać te, które smakują ci najbardziej. Osobiście najbardziej lubię te suszone na słońcu, ponieważ mają nieco głębszy i bardziej wyrazisty smak. Jeszcze lepiej, jeśli dysponujecie pomidorami, które ususzyliście samodzielnie. Mało co może pobić taki smak.

Przeglądając sklepowe półki z pewnością natkniecie się zarówno na pomidory w oliwie (z dodatkami lub bez) oraz na takie bez jakiegokolwiek płynu, zapakowane w szczelne woreczki. Robiąc jajka z suszonymi pomidorami najczęściej wybieram te drugie, ponieważ są zdecydowanie mniej tłuste i łatwiej się z nimi pracuje. Nie zmienia to jednak faktu, że traci się wtedy nieco z aromatu oliwy, więc w tym wypadku zyskuje się coś kosztem czegoś innego.

Jeśli będziesz używać suszonych pomidorów w zalewie, pamiętaj aby odsączyć je z nadmiaru oliwy. W przeciwnym razie farsz będzie zbyt tłusty i dodatkowo za bardzo się rozrzedzi.

Czym udekorować jajka faszerowane z suszonymi pomidorami?

Intensywnie czerwony farsz już sam w sobie będzie przyciągać wzrok gości. Nie zmienia to jednak faktu, że jajka warto dodatkowo udekorować, tak aby stały się najprawdziwszą ozdobą stołu. W tej roli doskonale sprawdzą się różnego rodzaju zioła, które na co dzień łączymy z pomidorami – np. bazylia lub oregano.

Dobrym wyborem będą również kiełki, które podkreślą lekki i wiosenny charakter tej przekąski. Jeśli chcesz nieco podkręcić smak jajek, oprósz je delikatnie ostrą papryką lub chili w płatkach. Natomiast jeżeli będą one elementem większego talerza przekąsek, warto na wierzchu umieścić drobne paseczki suszonych pomidorów, tak aby goście mogli bez problemu zidentyfikować jaki farsz wybierają.

Jak podać jajka faszerowane z suszonymi pomidorami

Jajka przygotowane w ten sposób nie wymagają szczególnych dodatków. Czasem wystarczy wyłożyć je na półmisku, udekorować zieleniną i mogą z powodzeniem służyć za samodzielne danie.

Jeśli jednak przygotowujecie przyjęcie lub świąteczne spotkanie, możecie przygotować cały półmisek przekąsek, którego elementem będą także faszerowane jajka. Możesz podać faszerowane jajka z curry lub wiosenne jajka faszerowane. Do tego warto zrobić także roladki z szynki oraz proste koreczki z szynką. Całość idealnie uzupełni szybka sałatka z selerem konserwowym lub lekka sałatka z tortellini i awokado. I w ten sposób macie większość menu z głowy.

jajka faszerowane z suszonymi pomidorami
Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami

Przepis na jajka faszerowane z suszonymi pomidorami

Składniki na jajka faszerowane z suszonymi pomidorami

  • 4 jajka
  • 4 suszone pomidory
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • Kiełki (np. jarmużu) do dekoracji

Jak zrobić jajka faszerowane z suszonymi pomidorami

Jajka ugotuj na twardo, obierz je ze skorupek, a po przestudzeniu przekrój na pół. Ostrożnie wyjmij żółtka i posiekaj je bardzo drobno razem z suszonymi pomidorami. Aby uzyskać lepszą konsystencję, możesz użyć blendera.

Do masy z żółtek dodaj majonez i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Przy pomocy łyżeczki nadziej białka. Udekoruj kiełkami i natychmiast podawaj.

Zobacz też inne przepisy wielkanocne

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE