Gulasz jabłkowo cebulowy z kluseczkami

Gulasz jabłkowo cebulowy z kluseczkami

Kiedy ostatnio wróciliśmy z Węgier, szybko zatęskniłam za tamtejszymi gulaszami, podawanymi z delikatnymi kluseczkami.

Właściwie przy pierwszej nadarzającej się okazji nastawiłam wielki gar gulaszu na bazie mięsa z indyka z dodatkiem jabłek i cebuli. Do tego spora ilość wędzonej papryki oraz porządna porcja banalnych do zrobienia kluseczek i jesteśmy w niebie.

To takie danie, do którego chce się wracać. Zwłaszcza w chłodne, jesienne i zimowe wieczory. Coś w sam raz na rozgrzewkę.

Przepis na gulasz jabłkowo-cebulowy z kluseczkami

Składniki na gulasz jabłkowo-cebulowy

Gulasz:

  • 1 kg mięsa gulaszowego z indyka
  • 2 duże cebule
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • 4-5 łyżek oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • Łyżka wędzonej papryki
  • Pół łyżeczki tymianku
  • Łyżeczka słodkiej papryki
  • Sól, pieprz

Kluseczki do gulaszu:

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 ml kefiru
  • 2 jajka
  • Duża szczypta soli

Jak zrobić gulasz jabłkowo-cebulowy z kluseczkami?

Cebulę pokrój w cienkie półtalarki, a jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Mięso powinno być pokrojone w dużą kostkę o boku ok. 2-3 cm. W dużym garnku rozgrzej olej i partiami zacznij obsmażać mięso, tak aby się mocno zarumieniło ze wszystkich stron. Następnie całe mięso przełóż ponownie do garnka. Dodaj do niego cebulę pokrojoną w cienkie półtalarki. Smaż do momentu aż cebula się zeszkli i lekko zarumieni. W razie potrzeby dodaj nieco oleju.

Następnie zmniejsz nieco ogień, a do cebuli i mięsa dodaj sól, pieprz, drobno rozgnieciony ząbek czosnku, tymianek oraz oba rodzaje papryki. Smaż przez około minutę, a następnie dodaj starte jabłka.

Całość zalej wodą tak, aby przykryła mięso, postaraj się zeskrobać z garnka wszystkie kawałki, które przywarły do dna. Wymieszaj całość, przykryj i gotuj na niewielkim ogniu przez około 75 minut.

Po tym czasie dodaj do gulaszu miód, sos sojowy oraz przecier. Spróbuj i w miarę potrzeby dosól go nieco lub dodaj innych przypraw. Gotuj przez kolejne 30-40 minut bez przykrycia, tak aby gulasz lekko zgęstniał, a nadmiar wody z niego odparował.

W czasie gotowania gulaszu możesz przygotować kluseczki. Wymieszaj ze sobą mąkę, kefir, jajko oraz sól. Powinna powstać rzadka, ale jednolita masa.  Jeśli masa na kluseczki będzie zbyt gęsta, dodaj nieco więcej kefiru. 

W dużym garnku zagotuj wodę. Część masy na kluseczki wylej na zwilżoną deskę do krojenia, a następnie przy pomocy noża zamoczonego w wodzie, spychaj do garnka cienkie paseczki ciasta. Po kilku minutach gotowania wyłów kluseczki na sitko i przygotuj kolejną porcję. Postępuj w ten sposób do skończenia całego ciasta.

Gulasz podaj z kluseczkami.

Zobacz też inne przepisy na obiad:

>> Kuskus z kalafiora

>> Tarta z botwinką

>> Klopsiki w sosie musztardowym

>> Szwedzkie klopsiki

>> Makaron ryżowy z wieprzowiną

>> Kurczak w sosie mole

>> Chili z dynią



KOMENTARZE