Chili z dynią

Chili z dynią

Chili z dynią to wariacja na temat meksykańskiego chili sin carne, czyli chili bez mięsa. Pycha!

Sycący obiad bez mięsa? Da się zrobić! Chili z dynią skradło serce wszystkich domowników, którzy natychmiast zaczęli prosić o dokładki. Tak – także ci zdeklarowani mięsożercy, którym zupełnie nie przeszkadzało, że to całkowicie wegetariańskie, a wręcz wegańskie danie.

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź na Ceneo.pl

Co bardzo ważne, tak przygotowane chili idealnie sprawdza się zimą, ponieważ świetnie rozgrzewa. Nie ma na co czekać! Przetestujcie ten przepis przy najbliższej możliwej okazji.

Przepis na chili z dynią

Składniki na chili z dynią

Chilli z dynią:

  • 350 g dyni (może być mrożona)
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 250 g ciecierzycy (może być z puszki)
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Łyżka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1,5 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka kawy mielonej
  • duża szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz

Ryż cebulowy:

  • 3/4 szklanki ryżu
  • 2 duże cebule
  • olej do smażenia
  • sól

Jak zrobić chili z dynią

Zacznij od szybkiego podsmażenia dyni. Na rozgrzany olej wrzuć dynię pokrojoną w kostkę i podsmażaj ją do momentu, aż się lekko zrumieni. Następnie przełóż ją na osobny talerzyk.

Na tej samej patelni podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, a gdy się zeszkli, dodaj do niej oba rodzaje papryki, kumin oraz cynamon. Podsmaż przez ok. 30 sekund, a następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Po chwili dodaj passatę pomidorową, kakao, sól, pieprz, kawę, oregano oraz ciecierzycę. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 15 minut, do momentu aż sos zgęstnieje. Spróbuj go i ewentualnie dopraw według własnego uznania, dodając przyprawy, które były dodawane już wcześniej. Na samym końcu dodaj podsmażoną wcześniej dynię i wymieszaj całość.

W międzyczasie ugotuj ryż na sypko. Cebulę pokrój w piórka, a następnie podsmaż ją na oleju. Cebula powinna się mocno zezłocić, a wręcz zbrązowieć, jednak uważaj, aby jej nie spalić. Kiedy będzie gotowa, wymieszaj ją z ryżem.

Ryż podawaj z przygotowanym wcześniej chili z dynią.

Zobacz też inne przepisy na obiady:

> Pulpeciki dyniowe na selerowym puree

> Dim sumy z kurczakiem

> Dorsz z sałatką kukurydzianą

> Tortille z serem halloumi

> Kokosowe kotleciki z kurczaka

> Naleśniki ryżowe (1 składnik)

> Leczo z cukinią

> Kofty jagnięce na podpłomykach

> Sałatka ziemniaczana



KOMENTARZE