Chili z dynią
![Chili z dynią](https://okolicepalnika.pl/wp-content/uploads/2019/01/chili-z-dynią.jpg)
Chili z dynią to wariacja na temat meksykańskiego chili sin carne, czyli chili bez mięsa. Pycha!
Sycący obiad bez mięsa? Da się zrobić! Chili z dynią skradło serce wszystkich domowników, którzy natychmiast zaczęli prosić o dokładki. Tak – także ci zdeklarowani mięsożercy, którym zupełnie nie przeszkadzało, że to całkowicie wegetariańskie, a wręcz wegańskie danie.
Co bardzo ważne, tak przygotowane chili idealnie sprawdza się zimą, ponieważ świetnie rozgrzewa. Nie ma na co czekać! Przetestujcie ten przepis przy najbliższej możliwej okazji.
![](https://okolicepalnika.pl/wp-content/uploads/2021/08/image-91-768x1024.jpeg)
Przepis na chili z dynią
Składniki na chili z dynią
Chilli z dynią:
- 350 g dyni (może być mrożona)
- 500 ml passaty pomidorowej
- 250 g ciecierzycy (może być z puszki)
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- Łyżka słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka oregano
- 1,5 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka kawy mielonej
- duża szczypta soli
- świeżo mielony pieprz
Ryż cebulowy:
- 3/4 szklanki ryżu
- 2 duże cebule
- olej do smażenia
- sól
Jak zrobić chili z dynią
Zacznij od szybkiego podsmażenia dyni. Na rozgrzany olej wrzuć dynię pokrojoną w kostkę i podsmażaj ją do momentu, aż się lekko zrumieni. Następnie przełóż ją na osobny talerzyk.
Na tej samej patelni podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, a gdy się zeszkli, dodaj do niej oba rodzaje papryki, kumin oraz cynamon. Podsmaż przez ok. 30 sekund, a następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Po chwili dodaj passatę pomidorową, kakao, sól, pieprz, kawę, oregano oraz ciecierzycę. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 15 minut, do momentu aż sos zgęstnieje. Spróbuj go i ewentualnie dopraw według własnego uznania, dodając przyprawy, które były dodawane już wcześniej. Na samym końcu dodaj podsmażoną wcześniej dynię i wymieszaj całość.
W międzyczasie ugotuj ryż na sypko. Cebulę pokrój w piórka, a następnie podsmaż ją na oleju. Cebula powinna się mocno zezłocić, a wręcz zbrązowieć, jednak uważaj, aby jej nie spalić. Kiedy będzie gotowa, wymieszaj ją z ryżem.
Ryż podawaj z przygotowanym wcześniej chili z dynią.
Zobacz też inne przepisy na obiady:
> Dorsz z sałatką kukurydzianą
> Kokosowe kotleciki z kurczaka
> Naleśniki ryżowe (1 składnik)