Kawior bakłażanowo-paprykowy

Kawior bakłażanowo-paprykowy

Uf, w koncu. Przeprowadzka nareszcie już za mną. Co prawda wciąż otacza mnie masa toreb i pudełek, ale w porównaniu z przenoszeniem ich rozpakowanie powinno być pestką :) Powoli też zaczynam się przyzwyczajać do nowej kuchni, a to oznacza gotowanie :)

Dzisiaj coś w sam raz na lekki letni obiad na balkonie, albo dodatek do grilla. Jest to jeden z przepisów zapowiadanych szumnie, po moim udziale w DDTVN, więc dziś zdjęcia i opisy.

Potrzebujemy:

  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średniej bakłażany
  • 3 różnokolorowe papryki
  • sok z pół cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 duże pomidory
  • garść orzechów włoskich
  • 100 g sera feta w bloczku
  • niewielki pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • kilka kromek pszennej bagietki

Papryki i nakłute widelcem bakłażany grillujemy aż będą zupełnie miękkie (skórka może się trochę przypalić). Po zdjęciu z grilla papryki umieszczamy w misce, którą szczelnie owijamy folią spożywczą, dzięki czemu łątwo obierzemy je ze skórki.

Czosnek rozgniatamy w moździerzu, dodając sól i oliwę tworzymy głądką masę. Następnie dodajemy do masy papryki, które wcześniej obraliśmy ze skórki, pozbawiliśmy nasion i drobno posiekaliśmy. Bakłażany przecinamy wzdłóż i wybieramy z nich miąższ. Skarapiamy go sokiem z cytryny by nie ściemniał. Następnie siekamy i dodajemy do masy paprykowo-czosnkowej.

Dodajemy obrane ze skórki i pozbawione pestek pomidory, posiekane orzechy, pietruszkę i pokruszony ser feta. Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy na grzankach upieczonych na grillu. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.



KOMENTARZE