Klopsiki w sosie musztardowym

Klopsiki w sosie musztardowym

Klopsiki w sosie musztardowym to pyszny obiad, który przygotujesz ze składników, które najpewniej masz już w lodówce.

Kiedyś wydawało mi się, że połączenie pietruszki i musztardy jest najbardziej wyrafinowaną kombinacją smakową na świecie. Wszystko to za sprawą książki kucharskiej mojej mamy, którą namiętnie przeglądałam, mając zaledwie kilka lat. Natkę pietruszki i musztardę połączono tam w maśle smakowym.

W zasadzie samo napisanie przez autora, że to elegancka przekąska wystarczyło. Poza tym masło smakowe przekraczało wówczas granice mojego poznania. Skoro ktoś podrasowywał nawet smak masła, musiał być naprawdę wyrafinowany. Dziś już wiem, że niekoniecznie, co nie zmienia faktu, że w dalszym ciągu darzę ogromnym sentymentem połączenie natki pietruszki i musztardy. Niemal za każdym razem kiedy przygotowuję potrawę je zawierającą, uśmiecham się pod nosem.

Nic więc dziwnego, że robiąc klopsiki w sosie musztardowym zawsze mam dobry humor – wiem, że będzie smacznie i tak elegancko, że małej Sylwii pospadałyby kapcie ;)

Przepis na klopsiki w sosie musztardowym

Składniki na klopsiki w sosie musztardowym

Klopsiki:

  • 700 g mielonego mięsa z indyka (nada się też inny rodzaj)
  • Pół czerstwej kajzerki
  • 50 ml mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • Łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 żółtko
  • 1  łyżeczka musztardy sarepskiej

Sos:

  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka mąki
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1,5 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka masła
  • Sól, świeżo mielony pieprz
  • Pęczek natki pietruszki

Jak zrobić klopsiki w sosie musztardowym?

Rozpocznij od przygotowania klopsików. Kajzerkę namocz w mleku, a kiedy będzie miękka, odciśnij nadmiar płynu. Bułkę dodaj do mięsa razem z drobno posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnek oraz wszystkie pozostałe składniki wymienione powyżej. Szybko zagnieć masę, tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.

Odstaw do lodówki na około 30 minut, a następnie przy pomocy uformuj niewielkie kulki. Przy odmierzaniu porcji mięsa może pomóc ci np. łyżeczka do herbaty.

Rozgrzej olej na patelni i partiami podsmażaj klopsiki, tak aby zrumieniły się ze wszystkich stron. Odłóż usmażone klopsiki na talerz.

Na patelni pozostaw tłuszcz i kawałki mięsa, które zostały po smażeniu klopsików. Dodaj 50 ml bulionu i szybko doprowadź go do wrzenia. Następnie, na patelnię wrzuć masło, a gdy się rozpuści także mąkę. Wymieszaj, aby się połączyły. Tak powstałą zasmażkę rozprowadź stopniowo pozostałym bulionem.  Dodaj także śmietanę, musztardę i sos sojowy. Dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Spróbuj sosu, dopraw do solą i pieprzem. Możesz też dodać do niego więcej musztardy. Gotuj sos do momentu aż zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodaj do niego usmażone wcześniej klopsiki. Całość podawaj z dużą ilością drobno posiekanej natki pietruszki.

Sos możesz podawać z kaszą, ziemniakami lub makaronem.

Zobacz też inne przepisy na obiad:

> Szwedzkie klopsiki

> Makaron ryżowy z wieprzowiną

> Kurczak w sosie mole

> Sos boloński

> Pulpeciki dyniowe

> Chilli z dynią

> Dorsz z sałatką kukurydzianą

> Tortille z serem halloumi

> Kokosowe kotleciki z kurczaka

> Buraki wellington



KOMENTARZE