Kopytka – sprawdzony przepis

Kopytka – sprawdzony przepis

Zawsze, gdy mam ochotę na kopytka, przychodzi mi na myśl smak tych, które przygotowuje moja mama. Zawsze są idealnie kształtne i leciutkie jak chmurka.

Przez bardzo długi czas nie potrafiłam ich odtworzyć. Pewnego dnia za cel na najbliższy czas postawiłam sobie przygotowanie kopytek, które mogłyby chociaż równać się tym maminym. Wymagało to wielu prób i spektakularnych porażek, na szczęście w końcu mi się udało.

W przygotowaniu kopytek właściwie nie ma większej filozofii, gdyż to zaledwie kilka prostych składników, które znajdziecie w każdym domu. A jednak wymagają nieco wyczucia. Nie przejmujcie się, jeśli za pierwszym razem nie wyjdą wam idealne. Pewnie i tak będą smaczne, chociaż pewnie nie aż tak jak te, zrobione przez mamę lub babcię.

Gdy już je zrobicie, nie musicie głowić się nad dodatkami. Kopytka doskonale smakują chociażby okraszone samym masłem. Moim ulubionym dodatkiem jest bułka tarta z masłem i odrobiną cukru. Jeśli macie ochotę nadać im nieco innego charakteru, zaserwujcie je jako dodatek do mięsa polane np. sosem pomidorowym, grzybowym lub pieczeniowym.

Kopytka, sprawdzony przepis na kopytka, jak zrobić kopytka

Przepis na kopytka

Składniki:

  • 750 g ziemniaków
  • 150 g mąki
  • 1 duże jajko (lub dwa małe)
  • pół łyżeczki soli

Jak zrobić kopytka?

Obierz ziemniaki, a następnie ugotuj je w osolonej wodzie, do momentu aż będą zupełnie miękkie. Po odcedzeniu, jeszcze ciepłe ziemniaki przeciśnij przez specjalną praskę, a następnie poczekaj aż ziemniaki wystygną.

Na stolnicę przesiej mąkę, wyłóż ziemniaki, a na ich środku zrób wgłębienie, w które wbijesz jajko. Dodaj sól. Energicznie zagnieć masę, do momentu uzyskania jednolitego ciasta.

Ciasto podziel na 6 części. Każdą z nich zroluj na wałek o średnicy 1,5-2 cm. Przy pomocy ostrego noża podziel je na mniejsze kopytka. Aby uzyskać ich charakterystyczny kształt, tnij je pod kątem.

W dużym garnku zagotuj dużą ilość wody. Gdy będzie wrzała możesz wrzucać do niej porcjami kopytka. Pamiętaj, aby nie wrzucić ich za dużo. Gdy wypłyną na wierzch, gotuj je jeszcze 3-4 minuty. Kopytka wyjmuj łyżką cedzakową, a po ponownym zagotowaniu się wody wrzuć kolejną porcję.



KOMENTARZE