Kostki z ryżu preparowanego

Kostki z ryżu preparowanego

Dzisiaj dam Wam odsapnąć od kaszy, a jednocześnie zabrać się trochę za wspominki. Nie wiem jak Wam, ale jedną z rzeczy z którymi kojarzy mi się podstawówka są tak zwane „Szyszki” z ryżu preparowanego, jakie można było kupić w szkolnym sklepiku. Dzisiaj coś podobnego do takich szyszek, chociaż w nieco innej formie.

Potrzebujemy:

  • 100 g ryżu preparowanego
  • tabliczkę czekolady
  • łyżkę kakao
  • łyżkę masła
  • 3 łyżki mleka

dodatkowo:

  • szczyptę chilli
  • szczyptę imbiru
  • szczyptę cynamonu

 

Czekoladę i masło rozpuszczamy w miseczce umieszczonej nad garnkiem z gotująca się wodą. Chwilę później dodajemy kakao i mleko.Podgrzewamy i dokładnie mieszamy do momentu aż uzyskamy gładką i niezbyt gęstą masę. Czekoladę przelewamy do ryżu.  Mieszamy, tak aby każde ziarenko było dokładnie nim obtoczone.

Zazwyczaj dzielę masę na 3 części i do każdej z nich dodaję inną przyprawę, ale w tym wypadku macie pełną dowolność. Ryż przekładamy do prostokątnego naczynia, wyrównujemy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Gdy ryż całkowicie zastygnie kroimy go na mniejsze kawałki i mamy gotowy smakołyk, który zawsze będzie na nas czekał w pogotowiu



KOMENTARZE