Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

Jeśli jesteście głodni i nie macie pomysłu na obiad, zróbcie leczo z cukinią. Szybkie, smaczne i bardzo sycące.Druga połowa sierpnia nieodzownie kojarzy mi się z leczem. Na straganach pojawiają się piękne papryki oraz dorodne cukinie. Aż żal opuścić targ bez chociażby kilku w koszyku. Nic więc dziwnego, że właśnie teraz na moim stole bardzo często gości leczo z cukinią. Można przygotować cały, wielki garnek, a potem odgrzewać je każdego dnia lub ewentualnie zamrozić. Za każdym razem świetnie smakuje.

Doskonale zdaję sobie sprawy z cichej wojny o leczo, jaka toczy się od wielu lat i niewiele zapowiada, aby miała się zakończyć zwycięstwem którejkolwiek ze stron. Niektórzy uważają, że cukinia jest obowiązkowym składnikiem lecza, inni z kolei są w stanie zabijać się o to, że leczo z cukinią to profanacja. Która wersja jest wam  bliższa?

Nie wiem kto ma rację i szczerze mówiąc nie chcę opowiadać się po którejś ze stron. W moim domu rodzinnym niemal zawsze jadło się leczo z cukinią i mam do niego sentyment. Ale jak najbardziej szanuję wasze zdanie, jeśli reprezentujecie drugą szkołę przygotowywania lecza. Znajdzie się też tutaj dla niego miejsce.

Co ciekawe, leczo, które jadłam na Węgrzech, nie bardzo przypominało jakąkolwiek polską wariację na jego temat, dlatego czuję się nieco rozgrzeszona. Ale to prawdziwe, węgierskie leczo jest tematem na zupełnie inny wpis. Obiecuję, że jeszcze kiedyś o nim porozmawiamy i ugotujemy wspólnie kilka fantastycznych dań znad Balatonu.

Tymczasem zapraszam was na pyszne leczo z cukinią. Nawet jeśli do tej pory nie robiliście go w ten sposób, spróbujcie. Gwarantuję, że nie pożałujecie.

Leczo z cukinią

Przepis na leczo z cukinią

Składniki na leczo z cukinią:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 3 różnokolorowe papryki
  • 2 cebule
  • 3 duże pomidory (ew. puszka krojonych pomidorów)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2,5 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 2 średniej wielkości kiełbaski (u mnie myśliwska)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki bazylii
  • olej do smażenia

Jak zrobić leczo z cukinią

Rozpocznij od pokrojenia wszystkich składników. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek rozgnieć. Paprykę pokrój w spore kawałki lub długie paski. Cukinię pokrój w półtalarki, a kiełbasę w niezbyt grube plasterki. Jeśli wykorzystujesz świeże pomidory, obierz je ze skórki i również pokrój w grubą kostkę.

W dużym garnku rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Dodaj kiełbasę i podsmaż ją do momentu aż się lekko zarumieni. Dodaj cebulę i poczekaj aż zmięknie. Dodaj czosnek oraz oba rodzaje papryki w proszku. Podsmażaj około minuty, uważając aby jej nie spalić. Podlej całość szklanką wody, zdrapując to, co ewentualnie przywarło do garnka.

Dodaj pokrojoną paprykę, cukinię, pomidory i przecier pomidorowy. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Dodaj sól, pieprz, bazylię oraz oregano i gotuj kolejne 15 minut. Przed podaniem sprawdź czy leczo jest odpowiednio doprawione i w razie potrzeby dodaj więcej ziół. Na sam koniec możesz dodać także świeże zioła.

Zobacz też inne przepisy:

> Curry z młodymi ziemniakami

> Kofty na podpłomykach

> Dorsz z kalafiorowym puree

> Roladki z bakłażana



KOMENTARZE