Pieczonki, duszonki – ziemniaki w kociołku
Pieczonki, duszonki, prażonki – różnie się nazywają, ale bez względu na to, jak je nazwiecie, zawsze świetnie smakują.
To jedno z moich najwcześniejszych wspomnień z dzieciństwa. Rodzinne spotkanie na działce. Tata razem z wujkami przygotowuje kociołek z pieczonkami – układają warstwami wszystkie składniki, przykrywają je liśćmi kapusty, a potem wycinają kawałek ziemi, którym obciążą kociołek.
Następne już tylko ognisko i oczekiwanie na to, aż pieczonki będą już gotowe. Zawsze czas mi się dłużył, ale zapach zdradzał, kiedy w końcu można siadać do jedzenia. Pięknie pachniało na całej działce, a ja zawsze zamawiałam większą porcję ziemniaków z samego dna, które były lekko przypieczone. Z resztą to akurat nie zmieniło się do dziś.
Wiem, że w różnych regionach kraju potrawa ta ma inne nazwy. U mnie zawsze były to pieczonki, ale słyszałam też, jak mówi się o nich „prażonki”, „duszonki”, „bumclok”, „bunclok”, „maścipula”, „duszaki” lub po prostu „kociołek”. Bez względu na to, jak nazywacie ten przysmak, z pewnością wiecie, że jest to coś pysznego.
Aby przygotować pieczonki, potrzebujecie przede wszystkim dużego, żeliwnego kociołka lub garnka. Teoretycznie możecie zrobić takie ziemniaki w naczyniu żaroodpornym w piekarniku lub na kuchence. Ale jakoś nigdy nie smakują, jak te zrobione w odpowiednim garnku na ognisku.
Jeżeli dotąd ich nie robiliście, postarajcie się szybko nadrobić zaległości. Pamiętajcie, że składniki i proporcje możecie wymieniać i wybierać z tego co akurat macie pod ręką. Niezmienne pozostają właściwie tylko ziemniaki, cebula i boczek.
Przepis na pieczonki – ziemniaki pieczone w kociołku
Składniki na pieczonki:
- 2 kg ziemniaków
- 0,5 kg marchewki
- 3 duże cebule
- 200 g boczku
- sól, pieprz
- duże liście kapusty
- kilka łyżek smalcu
Opcjonalnie:
- 300-400 g skrzydełek z kurczaka
- natka pietruszki
- biała część pora
- buraki
Jak zrobić pieczonki?
Wszystkie warzywa obierz i pokrój w spore kawałki. Boczek pokrój w cienkie plasterki. Jeśli wykorzystujesz skrzydełka z kurczaka, oprósz je solą, pieprzem i ew. papryką. Pietruszkę posiekaj.
Dno garnka wyłóż liściem kapusty. Ścianki wysmaruj smalcem. Wszystkie składniki układaj naprzemiennie warstwami do momentu aż się skończą. Każdą warstwę oprósz solą i pieprzem. Na samym wierzchu ułóż liście kapusty, tak aby dokładnie przykryć ziemniaki.
Zamknij kociołek, a następnie włóż pieczonki do ogniska. Ogień nie powinien być zbyt duży, wręcz możesz piec je w żarze. Powinny być gotowe po około 1-1,5 godziny.