Pieczonki, duszonki – ziemniaki w kociołku

Pieczonki, duszonki – ziemniaki w kociołku

Pieczonki, duszonki, prażonki – różnie się nazywają, ale bez względu na to, jak je nazwiecie, zawsze świetnie smakują.

To jedno z moich najwcześniejszych wspomnień z dzieciństwa. Rodzinne spotkanie na działce. Tata razem z wujkami przygotowuje kociołek z pieczonkami – układają warstwami wszystkie składniki, przykrywają je liśćmi kapusty, a potem wycinają kawałek ziemi, którym obciążą kociołek.

Następne już tylko ognisko i oczekiwanie na to, aż pieczonki będą już gotowe. Zawsze czas mi się dłużył, ale zapach zdradzał, kiedy w końcu można siadać do jedzenia. Pięknie pachniało na całej działce, a ja zawsze zamawiałam większą porcję ziemniaków z samego dna, które były lekko przypieczone. Z resztą to akurat nie zmieniło się do dziś.

Wiem, że w różnych regionach kraju potrawa ta ma inne nazwy. U mnie zawsze były to pieczonki, ale słyszałam też, jak mówi się o nich „prażonki”, „duszonki”, „bumclok”, „bunclok”, „maścipula”, „duszaki” lub po prostu „kociołek”. Bez względu na to, jak nazywacie ten przysmak, z pewnością wiecie, że jest to coś pysznego.

Aby przygotować pieczonki, potrzebujecie przede wszystkim dużego, żeliwnego kociołka lub garnka. Teoretycznie możecie zrobić takie ziemniaki w naczyniu żaroodpornym w piekarniku lub na kuchence. Ale jakoś nigdy nie smakują, jak te zrobione w odpowiednim garnku na ognisku.

Jeżeli dotąd ich nie robiliście, postarajcie się szybko nadrobić zaległości. Pamiętajcie, że składniki i proporcje możecie wymieniać i wybierać z tego co akurat macie pod ręką. Niezmienne pozostają właściwie tylko ziemniaki, cebula i boczek.

Przepis na pieczonki – ziemniaki pieczone w kociołku

Składniki na pieczonki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 0,5 kg marchewki
  • 3 duże cebule
  • 200 g boczku
  • sól, pieprz
  • duże liście kapusty
  • kilka łyżek smalcu

Opcjonalnie:

  • 300-400 g skrzydełek z kurczaka
  • natka pietruszki
  • biała część pora
  • buraki

Jak zrobić pieczonki?

Wszystkie warzywa obierz i pokrój w spore kawałki. Boczek pokrój w cienkie plasterki. Jeśli wykorzystujesz skrzydełka z kurczaka, oprósz je solą, pieprzem i ew. papryką. Pietruszkę posiekaj.

Dno garnka wyłóż liściem kapusty. Ścianki wysmaruj smalcem. Wszystkie składniki układaj naprzemiennie warstwami do momentu aż się skończą. Każdą warstwę oprósz solą i pieprzem. Na samym wierzchu ułóż liście kapusty, tak aby dokładnie przykryć ziemniaki.

Zamknij kociołek, a następnie włóż pieczonki do ogniska. Ogień nie powinien być zbyt duży, wręcz możesz piec je w żarze. Powinny być gotowe po około 1-1,5 godziny.

Zobacz również inne przepisy na grilla

> Sałatka ziemniaczana z bobem

> Szparagi w boczku

> Roladki z bakłażana

> Burgery de luxe

> Grillowane kofty



KOMENTARZE