Otwarte spring rollsy z grillowanym łososiem

Otwarte spring rollsy z grillowanym łososiem

Jeśli zaglądacie czasami na blogowego facebooka, to pewnie wiecie, że właśnie jestem w Oslo w związku z wygraną w konkursie Kulinarnego Bloga Roku. Cudnie tu i pysznie, a w niedalekiej przyszłości z pewnością będziecie mogli przeczytać tutaj relację z tego wyjazdu. 

Ale przed wyjazdem nie próżnowałam w kuchni dlatego mogę dziś podrzucić Wam kolejny przepis. Kolejny utrzymany w grillowo-majówkowym klimacie. Tym razem z powiewem Azji. Ma wiele wariantów i większość zależy tutaj od Waszek kreatywności :)

Potrzebujemy:

  • Papier ryżowy (10) arkuszy
  • 90 g makaronu ryżowego
  • Świeża kolendra
  • Świeża mięta
  • Czerwona papryka
  • Kiełki fasoli
  • 200 g filetów z łososia
  • Roszponka
  • Orzechy nerkowca
  • 150 ml octu z białego wina 
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki wody
  • Papryczka chilli (zielona i czerwona)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • Ząbek czosnku

Łososia skrapiamy oliwą z oliwek, solimy i wykładamy na rozgrzany grill. Pieczemy go aż zmieni kolor do 2/3 wysokości, następnie obracamy go i grillujemy jeszcze ok. 1,5 minuty.

Czosnek oraz chilli drobno siekamy. Mieszamy z octem, cukrem, sosem sojowym oraz wodą. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie odstawiamy, by smaki w sosie się przegryzły.

Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem. Po 3-4 minutach odcedzamy go. Paprykę kroimy w cienkie paski, a orzechy prażymy na suchej patelni, a następnie lekko kruszymy w moździerzu.

Papier ryżowy wkładamy na kilka sekund do miseczki z wodą, następnie jej nadmiar usuwamy przy pomocy papierowego ręcznika. Na środek każdego arkusza wykładamy niedużą ilość makaronu, kilka pasków cebuli, listki ziół, roszponkę kiełki fasoli oraz kawałki łososia. Posypujemy je pokruszonymi orzechami. Spring rollsy zwijamy w rożek i podajemy razem z wcześniej przygotowanym sosem.

 

 



KOMENTARZE