Spaghetti z wódką

Spaghetti z wódką

Dzisiaj będzie o małym fusion dwóch światów – barmańskiego i kuchennego. Bo czy może być lepsze połączenie? I to w jednym daniu? Krwawa Marry w prosty sposób staje się obłędnym sosem. Większość alkoholu zostaje odparowana, ale wódka pozostawia po sobie bardzo ciekawy posmak. Z resztą sami spróbujcie! 

Potrzebujemy: 

  • 1 czerwoną cebulę 
  • 1 duży ząbek czosnku 
  • 2 łyżki sosu Worcestershire 
  • 1 łyżeczka tabasco 
  • duża szczypta soli selerowej 
  • 1 łyżeczka brązowego cukru 
  • puszka (ok. 400g) pomidorów 
  • ok. 50 ml wódki (u mnie orzechówka, ale może być też zwykła) 
  • 400g spaghetti 
  • oliwa z oliwek 

dodatkowo 

  • łyżeczka masła 
  • duży pęczek pietruszki 
  • 2 duże kromki chleba 
  • sól, pieprz 

Na dobrze rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, solimy i podsmażamy aż zmiękną i staną się lekko złociste. Dodajemy sól selerową, tabasco, sos Worcestershire oraz cukier trzcinowy. 

Na patelnię wlewamy wódkę i czekamy aż alkohol odparuje (jeśli chcecie zrobić to bardziej efekciarsko możecie podpalić parujący alkohol, ale uwaga na brwi ;)) Dokładnie wymieszajcie, zdrapując wszystko co wcześniej ewentualnie przywarło do patelni. 

Dodajemy pomidory i gotujemy ok. 10-15 minut, tak by pomidory zupełnie się rozpadły, a sos zgęstniał. 

W międzyczasie w dużym garnku z osoloną wodą gotujemy spaghetti przez 8-10 minut. Gdy będzie al dente odcedzamy je i dodajemy do sosu. Jeśli sos będzie zbyt gęsty możemy dodać pół szklanki wody w której gotował się makaron. Dokładnie mieszamy 

Zamiast posypywania dania serem proponuję wybrać coś bardziej chrupiącego. Wystarczy, że 2 kromki chleba rozdrobnicie w mikserze, a następnie okruszki wrzucicie na patelnię z roztopionym masłem. Podsmażcie je kilka chwil aż się zezłocą, a na samym końcu dodajcie sól, pieprz i drobno posiekaną pietruszkę. Taką mieszanką posypcie każdą porcję spaghetti. 



KOMENTARZE