Przepis na kluski śląskie

Przepis na kluski śląskie

Przepis na kluski śląskie należy do tych, które każdy powinien znać. Zdziwicie się, jak łatwo je zrobić.

Wiem, że pod nazwą kluski śląskie funkcjonuje przynajmniej kilka potraw, a właściwie kilka różnych wariacji na temat klusek. Niektórzy przygotowują je z surowych ziemniaków, które już nieco ściemniały, inni używają dwóch rodzajów ziemniaków, a jeszcze inni uważają, że przepis na kluski śląskie powinien zawierać wyłącznie te ugotowane.

Nie będę mam zamiaru tutaj rozstrzygać tego sporu o nazewnictwo, ale dzisiaj zaprezentuję wam przepis na kluski śląskie, który najczęściej gościł w moim (całkiem śląskim) domu. Z tego co zauważyłam, zwykle właśnie takie danie otrzymacie, prosząc o kluski śląskie w różnych zakątkach kraju. Chociaż, jak już wspominałam, zdarzają się odstępstwa od normy.

Moje ukochane gumiklyjzy to niezastąpiony element niedzielnego obiadu. Podane z tradycyjną roladą wołową, modrą kapustą i aromatycznym, gęstym sosem. Już robicie się głodni? Bo ja tak! Zabierajmy się do roboty, bo im szybciej zaczniemy, tym szybciej będziemy mogli cieszyć się pysznym obiadem.

Przepis na kluski śląskie

Uwaga: każda śląska gospodyni powie wam, że kluski śląskie robi się na oko. Dlatego nie podaję wam dokładnych gramatur, a jedynie niezawodny sposób, dzięki któremu uzyskacie idealne proporcje składników.

Składniki:

  • ziemniaki (na 4 porcje ok. 500 g)
  • mąka ziemniaczana
  • sól

Jak zrobić kluski śląskie?

Obierz i ugotuj ziemniaki. Mogą być nawet delikatnie rozgotowane. Pozwól im lekko przestygnąć, a następnie przeciśnij je przez praskę. Możesz też wykorzystać tłuczek do ziemniaków – ważne, aby uzyskać masę pozbawioną grudek.

Przełóż ziemniaki do garnka i równomiernie rozłóż je na jego dnie. Podziel masę na cztery części, rysując w niej X. Wyjmij 1/4 ziemniaków, a pozostałe po niej miejsce uzupełnij mąką ziemniaczaną. Dodaj sól oraz wyjęte wcześniej ziemniaki. Zagnieć całość, tak aby uzyskać gładką masę.

Odrywaj niewielkie kawałki masy i formuj kule o średnicy ok 3-4 cm. Na środku każdej z nich zrób palcem charakterystyczną dziurkę, lekko spłaszczając kluskę. Gotowe kluski przykryj ściereczką, aby nie obsychały.

Kluski gotuj partiami w dużym garnku – wrzucaj je na wrzątek gotuj około 10 minut. Uważaj, aby woda nie gotowała się zbyt gwałtownie, bo kluski nie będą gładkie.



KOMENTARZE