Quesadilas z grillowanym kurczakiem i fetą

Quesadilas z grillowanym kurczakiem i fetą

W mojej kuchni dzisiaj Meksyk. Dosłownie i w przenośni. Grill znów poszedł w ruch i w ten sposób powstały takie oto cuda. W klasycznej wersji użylibyśmy kilku garści żółtego sera, ale dzisiaj zapominamy o tradycji ;)

Na nieco nieklasyczne quesadillas będziemy potrzebować: 

  • 4 tortille
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 czerwoną cebulę
  • 1 czerwoną paprykę
  • 1 zielone chilli
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • pół puszki kukurydzy
  • dwie garści świeżej kolendry
  • 2 opakowania sera feta do grillowania
  • pół łyżeczki kuminu
  • po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki
  • pół łyżeczki soli i pieprz
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • pcjonalnie 2 łyżki pasty pomidorowej
  • sok z 1 limonki

 

Z kuminu, sproszkowanej papryki i oliwy przygotowujemy marynatę do kurczaka. Mięso marynujemy około godziny, a następnie grillujemy z każdej strony aż się zrumieni (czas zależy od grubości piersi)

Tortille grillujemy z każdej strony około minuty.To samo robimy też z serem.

Farsz do quesadilas przygotowujemy mieszając ze sobą pokrojoną w niewielką kostkę cebulę,paprykę, chilli. Dodajemy do nich również kurczaka pokrojonego w paski, zgrillowany ser pokrojony w kostkę, kukurydzę, fasolę, grubo pokrojoną kolendrę i sok z limonki. Farsz doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami użytymi do marynaty. Jeśli uznamy, że farsz jest zbyt suchy możemy dodać pastę pomidorową.

Farsz rozkładamy równomiernie na dwóch tortillach, a następnie przykrywamy je pozostałymi dwoma i mocno dociskamy.

Kroimy w trójkąty i podajemy z ulubioną salsą lub guacamole. Można podawać je na ciepło lub zimno.



KOMENTARZE