Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką

Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką

Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką to doskonała przekąska na grilla lub piknik.

W pracy mamy taką małą tradycję – kulinarne piątki. Wybieramy temat i wspólnie gotujemy wielki obiad. Skoro rozpoczął się maj, wybór w tym tygodniu był banalny – trzeba zrobić grilla. A że nie samymi kiełbaskami człowiek żyje, trzeba było zadbać, aby na stole pojawiły się też inne smakołyki.

No ale czym byłby grill bez sałatki? Zdecydowałam się, że nasz ostatni kulinarny piątek przygotuję prostą, ale wyjątkowo smaczną przekąskę. Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką okazała się być strzałem w dziesiątkę – wszystkim smakowała, a kiedy wrzuciłam jej zdjęcie na Facebooka, otrzymałam od was masę próśb o przepis.

Do przygotowania tej sałatki będziecie potrzebować zaledwie kilku składników. Podane przeze mnie proporcje są raczej orientacyjne, bo tak naprawdę ich ilość zależy od was i waszych upodobań. Uważajcie tylko, aby nie przygotować jej zbyt mało, bo ekspresowo znika z talerzy!

Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką

Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką przepis

  • 400 g ziemniaków
  • 4 średniej wielkości  korniszony
  • duży pęczek koperku
  • pęczek rzodkiewek (ok 7-8)
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (alternatywnie śmietany 12%)
  • 1 nieduży ząbek czosnku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz czarny

Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką – jak zrobić?

Ziemniaki obierz ze skórki i ugotuj w osolonej wodzie aż będą miękkie – uważaj, aby ich nie rozgotować, bo w sałatce zmienią się w papkę.

W dużej misce (tej, w której będziesz robić sałatkę) przygotuj sos. Zmieszaj ze sobą majonez i jogurt. Dodaj starty na tarce czosnek.

Ogórki konserwowe i rzodkiewki pokrój w podobnej wielkości, nieduże kawałki. Powinny być takiej wielkości, aby chrupały w czasie jedzenia, ale nie były zbyt duże.

Przestudzone ziemniaki pokrój w dosyć dużą kostkę – o boku ok. 2 cm. Dodaj je do miski z sosem razem z ogórkami konserwowymi i rzodkiewką. Dodaj także drono posiekany koperek, sól oraz sporą ilość świeżo mielonego czarnego pieprzu. Dokładnie wymieszaj, uważając aby zbyt mocno nie rozgnieść ziemniaków.

Sałatkę możesz podawać od razu, ale najlepiej smakuje, gdy składniki przegryzą się ze sobą przez kilka godzin w lodówce.



KOMENTARZE