Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio

Obiad w 8 minut? To możliwe i nie mam tutaj wcale na myśli zupki chińskiej zalewanej wrzątkiem, a pełnoprawny posiłek, który cieszy oko i podniebienie. Wystarczy, że skorzystacie z mądrości Włochów, który ssztukę przygotowywania prostych, szybkich i smacznych posiłków opanowali do perfekcji. Potrzebujecie dokładnie tyle czasu ile zajmie wam ugotowanie makaronu. I naprawdę nie będziecie musieli się z niczym śpieszyć. Mili państwo, dziś serwujemy aglio e olio – tradycyjnie podaje się je z makaronem spaghetti, ale dziś w moje ręce wpadło taglliatelle. Moim zdaniem sprawdzi sie tutaj każdy długi makaron, dlatego nie bójcie się eksperymentować.

Przepis na: Spaghetti aglio e olio

Potrzebujemy:

  • 200 g makaronu ( np. spaghetti lub tagliatelle)
  • 7 ząbków czosnku
  • 3 małe, suszone papryczki chili (ich ilość to rzecz gustu i prywatnej tolerancji ostrości)
  • 8 łyżek oliwy
  • pół pęczka pietruszki

Jak przygotować spaghetti aglio e olio?

Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu (zazwyczaj zajmuje to ok. 8 minut). W tym czasie na patelnię wlewamy oliwę i dodajemy do niej mocno rozgnieciony czosnek oraz rozkruszone papryczki chili. Dodajemy szczyptę soli. Podgrzewamy na malutkim ogniu 3-4 minuty, uważając aby czosnek się nie zarumienił.

Gdy makaron będzie gotowy, odcedzamy go, a następnie dokładnie mieszamy z oliwą. Posypujemy drobno posiekaną pietruszką i natychmiast serwujemy.

Smacznego!

aglio e olio, spaghetti, tagliatelle, makaron aglio e olio



KOMENTARZE