Hummus z kolendrą

Hummus z kolendrą sprawdzi się, jako dodatek do kanapek, świeżych warzyw lub po prostu samodzielna przekąska.
Wiem, że wiele osób uważa, iż przygotowanie domowego hummusu to zbyt dużo pracy. Pewnie – teraz w sklepach kupicie je już bez żadnego problemu. Produkuje je mnóstwo firm i to w przeróżnych wariantach smakowych. Ale tak naprawdę żaden z nich w najmniejszym stopniu nie umywa się do tego, który zrobicie samodzielnie.
Bardzo lubię eksperymentować z dodatkami do hummusu. To najprostszy sposób żeby podkręcić jego smak i kompletnie odmienić oblicze tej pasty. Tym razem postanowiłam dodać do niego kolendrę. Jej smak kojarzy mi się z najróżniejszymi orientalnymi daniami, które uwielbiam. Przygotowując ten przepis, nie żałujcie kolendry, bo to od niej zależy końcowy efekt.
Do przygotowania hummusu możecie wykorzystać ciecierzycę z puszki lub tę suszoną. Co oczywiste, wersja z ciecierzycą z puszki (lub słoika) będzie znacznie szybsza. Jeśli jednak możecie nieco poczekać i nie chcecie zjeść hummusu „już”, możecie użyć suszonej ciecierzycy. Ma ona nieco inny smak i teksturę niż ta, która przez dłuższy czas leżała w zalewie.

Przepis na hummus z kolendrą
Składniki na hummus z kolendrą
- 1 puszka (ok. 200-250 g) ciecierzycy lub 100 g suszonej
- duży pęczek kolendry
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml zimnej wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- pół łyżeczki kuminu
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki tahini (przepis na domową pastę tahini tutaj)

Jak zrobić hummus z kolendrą
Jeśli wykorzystujesz suszoną ciecierzycę, namocz ją w zimnej wodzie przez noc. Następnie wymień w niej wodę i gotuj do momentu aż będzie całkowicie miękka. Nie sól wody, w której będziesz gotować ciecierzycę, możesz za to dodać do niej łyżeczkę sody oczyszczonej, dzięki której ciecierzyca łatwiej się ugotuje, a skórki będą delikatniejsze.
W blenderze umieść ugotowaną ciecierzycę, obrany czosnek, wodę, oliwę z oliwek, sól, kumin, tahini oraz sok z cytryny. Zmiksuj na gładką masę (w zależności od waszego sprzętu, może to chwilę zająć). Na samym końcu dodaj drobno posiekaną kolendrę i dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowany hummus możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni. Doskonale sprawdzi się, jako samodzielna przekąska lub dodatek do kanapek.
Zobacz też inne przepisy na pasty na kanapki
> Hummus