Śledzie w śmietanie
Niemal w każdym domu w czasie świąt Bożego Narodzenia pojawiają się śledzie. O tym w jakiej postaci są one serwowane decyduje zazwyczaj rodzinna tradycja lub gust domowników, jednak sposobów na ich przygotowanie jest mnóstwo. Listę rozpoczynają tradycyjne śledzie w śmietanie oraz śledzie w oleju. Bardzo ciekawym pomysłem są także śledzie z grzybami, w sosie musztardowym lub pomidorowym. Miłośnikom niecodziennych rozwiązań z pewnością przypadną do gustu śledzie w korzennych przyprawach, z żurawiną lub w curry.
Dzisiaj chciałabym podzielić się z wami przepisem na wyjątkowo proste i smaczne śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłka i cebuli. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu i nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych. Doskonały przepis do wykorzystania w czasie intensywnych, przedwigilijnych przygotowań. Śledzie w śmietanie będą również świetną przekąską na różnego rodzaju imprezach lub po prostu smacznym dodatkiem do postnego obiadu.
Przepis na śledzie w śmietanie
Składniki na śledzie w śmietanie:
- 300 g solonych filetów śledziowych
- 1 duża cebula
- 1 duże jabłko (najlepiej zielone)
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- Sól
- Pieprz.
Jak zrobić śledzie w śmietanie
Rozpocznij od dokładnego wypłukania śledzi, a następnie wymoczenia ich w chłodnej wodzie przez około 2 godziny.
Po wypłukaniu, lekko osusz filety śledziowe przy pomocy papierowego ręcznika. Pokrój je w kostkę o boku ok. 2 cm i przełóż do salaterki.
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Jabłka możesz przygotować według swojego uznania: w nieduża kostkę lub cienkie półplasterki – kształt zależy to od twoich preferencji. Jabłka oraz cebulę przełóż do salaterki ze śledziami.
Do ryby dodaj śmietanę, majonez oraz sok z cytryny, a następnie dopraw solą oraz sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na minimum godzinę, aby smaki się połączyły.
Tak przygotowane śledzie mogą wytrzymać w lodówce nawet kilka dni, dlatego jeśli nie zjecie ich w czasie kolacji wigilijnej, możecie spokojnie podawać je w kolejne dni świąt.
Śledzie w śmietanie będą również bardzo dobrze smakować, jeżeli dodacie do nich posiekany koperek lub natkę pietruszki.