Chleb tygrysi
![Chleb tygrysi](https://okolicepalnika.pl/wp-content/uploads/2018/08/chleb-tygrysi.jpg)
Chleb tygrysi nie tylko pięknie wygląda, ale również rewelacyjnie smakuje. Gwarantuję, że przypadnie wam do gustu.Pieczenie chleba ma w sobie coś z magii. I nawet nie do końca chodzi mi o całą tę alchemię związaną z drożdżami, wyrastaniem itd. (chociaż to też, niesamowicie mnie intryguje). Mam na myśli to, że w niezwykły sposób jesteście w stanie rozpoznać dom, w którym samodzielnie piecze się chleb – niemal zawsze wypełnia go niesamowity aromat. Ostatnio takim zapachem moje mieszkanie wypełniło się za sprawą chleba tygrysiego.
![](https://okolicepalnika.pl/wp-content/uploads/2021/08/image-126.jpeg)
Czym jest chleb tygrysi?
Gdy tylko spojrzycie na ten bochenek, od razu domyślicie się skąd wzięła się jego nazwa – jego skórka w czasie pieczenia pęka tak, że przypomina nieco prążki tygrysa. O dziwo, przepis ten pochodzi z kraju, gdzie tygrysów raczej nie uświadczycie, a mianowicie z Holandii. Co zaskakujące, w przepisie znajdziecie dwa bardzo nieeuropejskie składniki: mąkę ryżową oraz olej sezamowy. Ma to być pokłosiem kontaktów handlowych z Azją. Ale kto wie, jaka jest prawda?
Chleb tygrysi z zewnątrz jest bardzo chrupiący, a w środku zaskakująco puszysty i delikatny. Jego przygotowanie jest tak proste, że z tym zadaniem poradzi sobie nawet zupełnie niedoświadczony kucharz. Z resztą sami się przekonacie. Ale zanim przejdziemy do przepisu, porozmawiajmy chwilę o tym, co możecie zrobić, aby jak najdłużej cieszyć się smakiem ulubionego pieczywa.
![](https://okolicepalnika.pl/wp-content/uploads/2021/08/image-127-768x1024.jpeg)
Jak przechowywać pieczywo?
Z pewnością znacie ten scenariusz – pieczecie (lub kupujecie) wspaniały chleb. Cieszycie się, bo trafił wam się ten z gatunku tych idealnych – o chrupiącej skórce, przepięknym zapachu i delikatnym wnętrzu. Taki do którego nie trzeba nic, poza masłem. I co? I to wasze wychuchane cudo zaczyna oczekiwanie na zjedzenie na kuchennej półce. Już po kilku dniach traci większość swojego uroku, a po dłuższej chwili zaczyna się najzwyczajniej w świecie psuć. Jak temu zapobiec?
Wiele osób przechowuje chleb w szczelnych, metalowych chlebakach lub po prostu w foliowych woreczkach, które niemal całkowicie odcinają dostęp świeżego powietrza do pieczywa. Jak się okazuje, to właśnie w odpowiedniej wentylacji tkwi cały sekret trwałości chleba. Moim najnowszym odkryciem są lniane worki.
![](https://okolicepalnika.pl/wp-content/uploads/2021/08/image.png)
Dlaczego warto wybrać lniany worek na pieczywo?
O tym, że naturalne materiały doskonale nadają się do przechowywania pieczywa wiedziały już nasze babcie. Ostatnio w moje ręce trafił lniany worek do przechowywania pieczywa marki AleWorek, dlatego postanowiłam sprawdzić, ile prawdy tkwi w mądrościach sprzed lat.
Worek jest wykonany z stu procentach z naturalnych składników, ozdobiony delikatną koronką oraz subtelnym haftem. Pięknie się prezentuje i świetnie spełnia swoją rolę. Przez tydzień przechowywałam chleb na dwa sposoby. Ten, który trafił do foliowego woreczka bardzo szybko stracił swoją chrupkość i aromat. Stopniowo stawał się coraz bardziej wilgotny i gąbczasty, aż finalnie zobaczyłam na nim ślady pleśni.
Pieczywo przechowywane w lnianym AleWroku w czasie testu lekko obsechło z zewnątrz, ale poza tym w środku pozostało przyjemnie wilgotne i pachnące. Chleb przetrwał dwa dni dłużej niż pierwszy bochenek i nie zapleśniał, a jednie zeschnął się na tyle, że nie bardzo nadawał się do jedzenia. Za to wciąż można było z niego zrobić np. bułkę tartą. Dodatkowo, trwałość pieczywa możecie wydłużyć wkładając do worka np. połówkę jabłka.
Teraz, gdy już wiecie, jak najlepiej przechowywać pieczywo, możecie zrobić chleb tygrysi i przez długi czas cieszyć się jego wyjątkowym smakiem.
Przepis na chleb tygrysi
![](https://okolicepalnika.pl/wp-content/uploads/2021/08/image-128-768x1024.jpeg)
Składniki na chleb tygrysi
- 450 gramów mąki pszennej typ 650
- 7 g suchych drożdży (1 opakowanie)
- 100 ml wody
- 200 ml mleka
- 2,5 łyżki oleju sezamowego (ew. oliwy lub oleju roślinnego)
- 3/4 łyżeczki soli
Pasta ryżowa:
- 100 g mąki ryżowej
- 7 g suchych drożdży
- 100 ml letniej wody
- łyżka oleju sezamowego (ew. oliwy lub oleju roślinnego)
- 2 szczypty soli
- pół łyżeczki cukru
Jak zrobić chleb tygrysi?
Rozpocznij od przygotowania ciasta. W dużej misie miksera wymieszaj suche składniki: przesianą mąkę, sól, oraz suche drożdże. Dodaj olej.
W niewielkim garnku wymieszaj wodę i mleko. Lekko podgrzej, tak aby mieszanina stała się letnia – nie może być zbyt gorąca, aby nie zabiła drożdży. Powinieneś móc włożyć do niej palec, bez obawy o poparzenie.
W mikserze zamontuj hak do wyrabiania ciasta. Włącz mikser na niskie obroty i cienkim strumieniem dodawaj płyn. wyrabiaj przez około 5 minut, do momentu uzyskania elastycznego i sprężystego ciasta.
Przykryj misę wilgotną ściereczką i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie przełóż ciasto na stolnicę wysypaną mąką. Zagnieć ciasto i uformuj okrągły bochenek. Przełóż ciasto do foremki, w której będziesz piec chleb. Ponownie przykryj ściereczką i pozostaw na kolejne pół godziny.
W międzyczasie przygotuj pastę ryżową. Mąkę ryżową wymieszaj z olejem, solą, cukrem, drożdżami i letnią wodą. Wymieszaj dokładnie do momentu uzyskania gładkiej pasty – nie powinna być zbyt rzadka, dlatego w razie potrzeby dodaj więcej mąki.
Rozprowadź warstwę pasty ryżowej na wierzchu uformowanego bochenka. Pamiętaj, że nie może ona być zbyt gruba, ponieważ w trakcie pieczenia nie popęka odpowiednio i nie utworzy ładnych, tygrysich prążków.
Chleb tygrysi piecz przez pierwszych 10 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 20 minut. Chleb będzie gotowy, kiedy skórka zrobi się złocista i chrupiąca.
Interesują cię inne przepisy na domowe pieczywo? Zajrzyj tutaj:
Wpis powstał przy współpracy z marką AleWorek