Pieczona dynia piżmowa z pesto

Pieczona dynia piżmowa z pesto

Pieczona dynia piżmowa świetnie sprawdzi się w roli lekkiego obiadu lub sycącej przekąski

Kiedy tylko w moje ręce trafiła książka „Persiana”, pieczona dynia piżmowa od razu przykuł moją uwagę i wiedziałam, że będę musiała szybko go przetestować. Na szczęście w naszych sklepach coraz częściej pojawiają się dynie piżmowe, więc wy też nie powinniście mieć problemów z jej przygotowaniem.

Dynią wychodzi pyszna – delikatnie słodka o orzechowym aromacie. Aromatyczne pesto, słona feta oraz słodko-kwaśne pestki doskonale się z nią komponują. Oczywiście, możecie wykorzystać kupione pesto, jeśli jednak macie składniki i chwilkę wolnego czasu, przygotujcie je samodzielnie. Tego aromatu nie da się niczym zastąpić.

Pieczona dynia piżmowa – przepis

Pieczona dynia piżmowa – składniki:

  • 1 dynia piżmowa
  • 150 g fety
  • 1 dojrzały granat
  • sól, pieprz
  • 2 szczypty kuminu
  • sok z cytryny

Pesto bazyliowe:

  • 2 garści listków bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki orzeszków piniowych (ewentualnie pestek słonecznika lub ulubionych orzechów)
  • 40 g parmezanu
  • oliwa z oliwek (ok. 4-5 łyżek)
  • sól, pieprz

Pieczona dynia piżmowa – przygotowanie:

Dynię przekrój na pół, a następnie przy pomocy łyżki wydrąż gniazda nasienne. Każdą z połówek przekrój jeszcze raz na pół, a gdyby były jeszcze zbyt duże, przekrój je jeszcze raz na pół. Dynie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek, oprósz solą, pieprzem oraz kuminem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez ok. 20 minut, to momentu aż dynia będzie miękka i będziesz mógł bez problemu wbić w nią nóż.

W międzyczasie przygotuj pesto. Na suchej patelni upraż orzeszki piniowe, uważając aby się nie spaliły. Gdy lekko przestygną dodaj je ze wszystkimi innymi składnikami na pesto do blendera. Ilość oliwy zależy od konsystencji, jaką chcesz osiągnąć, może być jej więcej niż wskazałam. Zmiksuj wszystko na gładką pastę.

Wyjmij pestki z granata.

Gdy dynia będzie upieczona, wyjmij ją z piekarnika i skrop sokiem z cytryny. Na każdą z nich wyłóż solidną porcję pesto, rozkrusz fetę oraz pestki granata. Podawaj na ciepło.

Zobacz też inne przepisy:

> Leczo z cukinią

> Naleśniki z ryżu – 1 składnik

> Dżem morelowy z pomarańczami

> Sałatka z ziemniakami

> Szparagi po polsku



KOMENTARZE