Ciasteczka brownie

Ciasteczka brownie

Ciasteczka brownie – czyli słodka przekąska, która zachwyci wszystkich fanów czekolady.

Odkąd pierwszy raz przetestowałam ten przepis, wiedziałam że ciasteczka brownie na stałe wejdą do mojego kulinarnego repertuaru. Mają w sobie wszystko to za co kochamy pełnowymiarowe ciasto brownie, a jednocześnie robi się je szybciej i są wręcz idealne na te chwile, gdy nagle nachodzi cię ochota na coś słodkiego. Ideał.

Jakiej czekolady użyć robiąc ciasteczka brownie?

Czekolada jest najistotniejszym elementem tych ciasteczek, dlatego warto zadbać o to, aby była naprawdę wysokiej jakości. W końcu to ona odpowiada za to czy wypiek się uda. Powinna się dobrze topić i zawierać możliwie jak najwięcej kakao.

Zapomnij o wyrobach czekoladopodobnych i innych wymysłach, które mają bardzo podejrzany skład. Wybierz tę, która na etykiecie ma wypisanych jak najmniej dodatków. No i oczywiście kieruj się smakiem – ta czekolada, która ci smakuje z pewnością dobrze sprawi się też jako dodatek do ciastek. Decyzja o tym czy wybrać czekoladę gorzką czy mleczną także zależy od twojego gustu.

Jak długo piec ciasteczka brownie?

Brownie (a także ciasteczka brownie) to jeden z tych wypieków, który nie może spędzić zbyt dużo czasu w piekarniku, w przeciwnym razie całkowicie straci cały swój urok – lekko ciągnące i wyjątkowo delikatne wnętrze.

Z dwojga złego zawsze lepiej jest piec je zbyt krótko niż za długo. Wystarczy dosłownie 10 minut, aby osiągnąć idealny efekt. Po wyciągnięciu z piekarnika ciastka będą bardzo miękkie i będą mogły wydawać się niedopieczone, jednak kiedy przestygną, stężeją i będzie można bez problemu zdjąć je z blaszki.

Czy masę na ciasteczka można przygotować z wyprzedzeniem?

Jeśli należysz do zabieganych kucharzy, możesz przygotować jednorazowo większą porcję masy na ciasteczka. Należy poporcjować ją przy pomocy łyżki, wykładając na tacę do mrożenia wyłożoną papierem. Kiedy zamarzną, można przełożyć je do worka lub pojemnika, a następnie przechowywać w zamrażarce przez kilka miesięcy.

Aby upiec ciasteczka, wystarczy później jedynie przełożyć je na blaszkę, poczekać aż się rozmrożą i upiec. Możesz także włożyć do piekarnika zamrożone ciasto, jednak w takiej sytuacji będzie trzeba piec je nieco dłużej.

Jak przechowywać ciasteczka brownie?

Ciasteczka z tego przepisu są bardzo wilgotne i dobrze znoszą przechowywanie, chociaż z doświadczenia wiem, że znikają ekspresowo i raczej trudno uchować je przed domownikami. Aby jak najdłużej zachowały świeżość, dobrze jest przełożyć je do słoja lub szczelnie zamykanego pojemnika.

ciasteczka brownie
ciasteczka brownie

Przepis na ciasteczka brownie

Składniki na ciasteczka brownie

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 60 g masła
  • 100 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

Jak zrobić ciasteczka brownie

Masło pokrój w kostkę, a czekoladę posiekaj na niezbyt drobne kawałki. Odłóż 50 g czekolady na później, a pozostałe 150 g wrzuć do garnuszka razem z masłem. Ciągle mieszając, podgrzewaj na niewielkim ogniu do momentu aż całkowicie się rozpuszczą i powstanie jednolita masa.

W międzyczasie do misy miksera wbij jajka i dodaj do nich cukier. Ubijaj je razem przez około 5 minut, tak aby powstała jasna, puszysta masa. Dodaj do niej płynną masę czekoladową, przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz pozostałą czekoladę posiekaną na kawałki. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do plastikowego pojemnika. Masę włóż do zamrażarki na około 30 minut.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Płaską blaszkę do pieczenia wyłóż papierem.

Schłodzoną masę wybieraj z pojemnika przy pomocy łyżki stołowej. Porcje ciasta wykładaj na papier do pieczenia, pozostawiając odstępy pomiędzy nimi (w czasie pieczenia, ciasto rozpłynie się na boki).

Ciasteczka brownie piecz przez 10 minut. Tuż po wyjęciu z piekarnika mogą wydawać ci się lekko surowe w środku, ale po wystudzeniu, powinny zastygnąć. Wtedy też będzie łatwiej zdjąć je z blaszki.

Zobacz też inne przepisy na ciasteczka

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE