Pączki serowe

Pączki serowe

Przygotowanie pączków kojarzy wam się z masą roboty i długimi godzinami spędzonymi w kuchni? W takim razie potrzebujecie nieco mniej skomplikowanego przepisu i w tej roli idealnie sprawdzą się pączki serowe.

To fantastyczne połączenie doskonale wszystkim znanych pączków i oponek serowych. Będą świetnie pasować do kawy lub herbaty.

Jeśli chcesz nieco podkręcić smak tych pączków, możesz dodać do ciasta np. wanilię, ulubiony aromat do ciast lub skórkę z cytryny. Oczywiście takie pączki można też nadziewać – wystarczy jedynie odpowiednia marmolada lub dżem.

Możesz także poeksperymentować z polewami. Ja najczęściej decyduję się na najzwyklejszy cukier puder, ale świetnie sprawdzi się też lukier z tego przepisu lub polewa czekoladowa. W każdym z wariantów otrzymasz pyszne pączki.

Ale ostrzegam! Ten smak naprawdę uzależnia i dosyć trudno jest skończyć na jednym. Chociaż w Tłusty Czwartek można sobie pozwolić na więcej.

Przepis na pączki serowe

Składniki na pączki serowe

  • 300 g chudego twarogu
  • 360 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oleju
  • 30 g świeżych drożdży
  • 80 ml mleka
  • 3 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • Olej do smażenia
  • Cukier puder

Jak zrobić pączki serowe?

W niedużym rondelku podgrzej delikatnie mleko. Powinno być letnie i mieć taką temperaturę, aby bez obawy o poparzenie można było włożyć do niego palec. Do letniego mleka wsyp 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki. Rozkrusz także drożdże. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie przykryj ściereczką lub kawałkiem gazy i odstaw na kwadrans w ciepłe miejsce. Pamiętaj, że w tym czasie zaczyn powiększy swoją objętość, dlatego miej to na uwadze wybierając naczynie, w którym go przygotujesz. 

W czasie wyrastania zaczynu zmiel twaróg na gładką masę. Żółtko, jajko oraz resztę cukru utrzyj w mikserze na puszysty kogel mogel. Następnie dodaj do niego olej oraz przygotowany wcześniej twaróg. 

Na samym końcu do masy dodaj zaczyn oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie zagnieć gładkie ciasto. Gdyby za bardzo kleiło się do rąk, podsyp je niedużą ilością mąki. Uformuj kulę, przykryj wilgotną ściereczką, a następnie odstaw w ciepłe miejsce na minimum godzinę. 

Wyrośnięte ciasto oprósz niedużą ilością mąki i pokrój je na niewielkie kawałki, z których uformujesz małe kulki. 

W garnku rozgrzej ok. 1 litra oleju. Smaż na nim pączki, aby zarumieniły się ze wszystkich stron. Zwróć też uwagę, aby w środku nie były surowe (możesz przeprowadzić test patyczka – po nakłuciu pączka, powinien być czysty). Gotowe pączki przełóż na papierowe ręczniki, a po przestudzeniu obsyp je sporą ilością cukru pudru. 

Zobacz inne przepisy na Tłusty Czwartek:

Zobacz najnowsze przepisy



KOMENTARZE