Pączki serowe
Przygotowanie pączków kojarzy wam się z masą roboty i długimi godzinami spędzonymi w kuchni? W takim razie potrzebujecie nieco mniej skomplikowanego przepisu i w tej roli idealnie sprawdzą się pączki serowe.
To fantastyczne połączenie doskonale wszystkim znanych pączków i oponek serowych. Będą świetnie pasować do kawy lub herbaty.
Jeśli chcesz nieco podkręcić smak tych pączków, możesz dodać do ciasta np. wanilię, ulubiony aromat do ciast lub skórkę z cytryny. Oczywiście takie pączki można też nadziewać – wystarczy jedynie odpowiednia marmolada lub dżem.
Możesz także poeksperymentować z polewami. Ja najczęściej decyduję się na najzwyklejszy cukier puder, ale świetnie sprawdzi się też lukier z tego przepisu lub polewa czekoladowa. W każdym z wariantów otrzymasz pyszne pączki.
Ale ostrzegam! Ten smak naprawdę uzależnia i dosyć trudno jest skończyć na jednym. Chociaż w Tłusty Czwartek można sobie pozwolić na więcej.
Przepis na pączki serowe
Składniki na pączki serowe
- 300 g chudego twarogu
- 360 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 łyżka oleju
- 30 g świeżych drożdży
- 80 ml mleka
- 3 łyżki cukru
Dodatkowo:
- Olej do smażenia
- Cukier puder
Jak zrobić pączki serowe?
W niedużym rondelku podgrzej delikatnie mleko. Powinno być letnie i mieć taką temperaturę, aby bez obawy o poparzenie można było włożyć do niego palec. Do letniego mleka wsyp 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki. Rozkrusz także drożdże. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie przykryj ściereczką lub kawałkiem gazy i odstaw na kwadrans w ciepłe miejsce. Pamiętaj, że w tym czasie zaczyn powiększy swoją objętość, dlatego miej to na uwadze wybierając naczynie, w którym go przygotujesz.
W czasie wyrastania zaczynu zmiel twaróg na gładką masę. Żółtko, jajko oraz resztę cukru utrzyj w mikserze na puszysty kogel mogel. Następnie dodaj do niego olej oraz przygotowany wcześniej twaróg.
Na samym końcu do masy dodaj zaczyn oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie zagnieć gładkie ciasto. Gdyby za bardzo kleiło się do rąk, podsyp je niedużą ilością mąki. Uformuj kulę, przykryj wilgotną ściereczką, a następnie odstaw w ciepłe miejsce na minimum godzinę.
Wyrośnięte ciasto oprósz niedużą ilością mąki i pokrój je na niewielkie kawałki, z których uformujesz małe kulki.
W garnku rozgrzej ok. 1 litra oleju. Smaż na nim pączki, aby zarumieniły się ze wszystkich stron. Zwróć też uwagę, aby w środku nie były surowe (możesz przeprowadzić test patyczka – po nakłuciu pączka, powinien być czysty). Gotowe pączki przełóż na papierowe ręczniki, a po przestudzeniu obsyp je sporą ilością cukru pudru.