Wiosenne jajka faszerowane

Wiosenne jajka faszerowane

Wiosenne jajka faszerowane to jedna z tych przekąsek, którą warto znać. Robi się ją w kilka minut, a do ich zrobienia nie trzeba ani wymyślnych składników, ani sprzętów. Właśnie z tego względu wręcz idealnie nadają się na wszelkiego rodzaju spotkania w gronie rodziny i znajomych. Niestety, mają jedną i to dosyć poważną wadę – zawsze ekspresowo znikają z talerzy, dlatego i to bez względu na to ile by się ich zrobiło. Warto mieć to na uwadze, planując ilość porcji na imprezę.

Wiosenne jajka faszerowane – jak urozmaicić smak?

Istnieje mnóstwo różnorodnych pomysłów na faszerowane jajka, jednak te wiosenne zdecydowanie wyróżniają się ciekawym, a jednocześnie delikatnym smakiem. Ogórek nadaje im lekki i orzeźwiający smak, z kolei rzodkiewka i rzeżucha gwarantują odrobinę charakteru i umiarkowanej ostrości.

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby nieco podkręcić smak nadzienia. W tym wypadku warto dodać do nich na przykład trochę ostrego chrzanu lub pół rozgniecionego ząbka czosnku, dzięki którym jajka będą bardziej wyraziste. Dobrym pomysłem będzie również dodanie do farszu świeżych ziół lub drobno posiekanej pietruszki.

Jajka faszerowane – jakie nadzienie wybrać?

W przypadku faszerowanych jaj absolutną klasyką jest ich najprostsza wersja czyli ta z majonezem i ewentualną dekoracją ze szczypiorku lub natki pietruszki. Jednak nie ma co poprzestawać wyłącznie na tak podstawowych przepisach.

Jeśli szykujesz przyjęcie lub śniadanie wielkanocne, jajka faszerowane warto przygotować w przynajmniej kilku wariantach, tak aby każdy z gości znalazł coś dla siebie. Doskonałym pomysłem będą jajka faszerowane szynką i chrzanem, musztardowe lub paprykowe. W tej roli świetnie sprawdzą się również pieczarki, suszone pomidory, buraki lub awokado.

Tak naprawdę możliwości są nieograniczone i wszystko co znajdziesz w lodówce będziesz mógł finalnie przerobić w nadzienie do jajek. Wystarczy puścić wodze fantazji.

Wiosenne jajka faszerowane – w sam raz na Wielkanoc

Odkąd tylko pamiętam faszerowane jajka były serwowane w moim domu przy różnego rodzaju okazjach, począwszy od imienin i urodzin poprzez różnego rodzaju imprezy takie jak Andrzejki i Sylwester, a na wielkanocnym śniadaniu skończywszy.

Wiosenne jajka nadziewane bez wątpienia staną się hitem na każdym wielkanocnym stole. W końcu idealnie łączą w sobie wszystko to, co w tym sezonie najlepsze. Będą też idealną przeciwwagą dla ciężkich mięs, wędzonki i pasztetu, tworząc razem z nimi doskonałą kompozycję.

Oczywiście w przypadku Wielkanocy faszerowane jajka są wręcz pozycją obowiązkową, jednak chyba wszyscy się zgodzimy, że nie ma sensu zajadać się nimi tylko tak w roku.

wiosenne jajka faszerowane
Wiosenne jajka faszerowane

Przepis na wiosenne jajka faszerowane

Składniki na wiosenne jajka faszerowane

  • 6 jajek
  • 1 ogórek o długości ok. 15 cm
  • 4-5 rzodkiewek
  • 1,5 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • rzeżucha do dekoracji

Jak zrobić wiosenne jajka faszerowane

Zacznij od ugotowania jajek na twardo, obrania ich ze skorupek i lekkiego przestudzenia w chłodnej wodzie.

Następnie każde z jajek przekrój wzdłuż na pół i przy pomocy łyżeczki usuń żółtka z białek, przekładające je do miseczki. Białka zachowaj na później.

Przy pomocy widelca rozgnieć żółtka z dodatkiem majonezu na gładką masę. Całość dopraw solą i pieprzem.

Ogórka obierz ze skórki, przekrój wzdłuż i usuń nasionka przy pomocy łyżki. Wydrążonego ogórka pokrój w bardzo drobną kostkę. Rzodkiewkę także pokrój w kostkę o podobnym rozmiarze. Dodaj warzywa do przygotowanych wcześniej żółtek z majonezem. Całość dokładnie wymieszaj, a gdyby farsz był zbyt gęsty dodaj nieco majonezu.

Tak przygotowane nadzienie przełóż do wydrążonych białek. Wiosenne jajka faszerowane udekoruj rzeżuchą lub innymi ziołami. Podawaj od razu.

Zobacz inne przepisy na Wielkanoc

Zobacz też nowe przepisy:



KOMENTARZE